Els negocis afectats per les restriccions podran obtenir una rebaixa del lloguer del 50%

Si l'acord no és possible la norma fixa que el preu del lloguer quedarà rebaixat al 50% a comptar des del dia que el llogater va notificar la voluntat de negociar

El Govern ha aprovat aquest dimarts un decret llei que estableix que els negocis afectats per les restriccions a causa de la Covid-19 puguin negociar el preu dels lloguers. La consellera portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que el decret faculta els titulars dels negocis a iniciar una negociació amb els propietaris dels immobles per, de mutu acord, establir una rebaixa en el preu del lloguer. L’objectiu, ha dit Budó, “és evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball” i “afavorir l’acord en el termini màxim d’un mes”. En cas que no sigui possible l’acord, “la nova norma fixa que l’import quedarà rebaixat al 50% a comptar des del dia que el llogater ha notificat la voluntat de negociar”.

Actualment, aquesta mesura afecta bars, restaurants, gimnasos, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques.

La rebaixa s’aplicarà establint un càlcul de la part desaprofitada del negoci. Si un negoci té l’aforament limitat a la meitat, el titular haurà de pagar la totalitat del lloguer de la meitat de la qual sí que en pot treure rendiment, però només pagarà el 50 % de la part restringida per les mesures sanitàries contra la pandèmia. Segons les restriccions actuals, entre els negocis amb l’aforament o els horaris parcialment afectats per les restriccions hi ha teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels.

La venda de producte per endur i l’enviament a domicili no es tenen en compte. Per exemple, si aquest és l’únic servei que pot oferir un restaurant, el decret llei considera que el negoci està tancat i que la reducció de la quota del lloguer ha de ser igualment del 50%. El Govern ha impulsat aquest decret llei en virtut de la competència exclusiva de la Generalitat en dret civil.

Nou comentari