El Govern prepara una alternativa a la rebaixa de l’IRPF tombada pel Constitucional

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha explicat aquest dimarts que el Govern treballa amb una alternativa a la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes tombada fa pocs dies pel Tribunal Constitucional “abans que acabi l’any”. Segons ha comentat, la secretària d’Hisenda, Marta Espasa, treballa en dues alternatives des que divendres passat, quan el Govern va rebre la sentència. El conseller, però, ha evitat donar més detalls ja que encara cal acabar de “valorar” totes les alternatives.

“Tenim la determinació de tornar-ho a posar en marxa”, ha insistit el conseller, que ha qualificat de “sorprenent” que el govern espanyol recorregués a l’alt tribunal una norma que afavoria les rendes més baixes, i ha dit que és “l’obligació” del Govern reactivar aquesta mesura. Giró ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa al Parlament, on aquest dimarts ha presentat el projecte de pressupostos després que el Govern els hagi aprovat aquest matí.

Divendres passat, el TC va resoldre que la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes –fins a 12.451 euros- que va introduir el Govern de la Generalitat l’any passat als pressupostos era inconstitucional. La sentència respon a un recurs del govern de Pedro Sánchez que va ser presentat perquè la Generalitat “sobrepassava les seves competències” amb la mesura. A més, la sentència apel·lava a la seguretat jurídica” per dir que la decisió d’anul·lar la rebaixa no afectarà les persones que s’han beneficiat de la mesura en la declaració del 2020 i, per tant, no hauran d’abonar els diners que es van estalviar.

En paral·lel, a l’auditori del Parlament i amb representants dels grups polítics i de la “societat civil i econòmica” catalana, Giró ha descrit a grans trets els números que s’hauran d’aprovar al Parlament. “Són vitamines per al torrent sanguini de l’economia catalana”, ha exclamat el conseller. Giró ha tingut una obsessió durant tota la presentació: insistir en el caràcter social dels comptes. Així que ha destacat que, segons els seus càlculs, els pressupostos “destinen 3 de cada 4 euros a despesa social”. “Si fòssim un país sobirà, els pressupostos serien molt millors i cap dels diputats demanaria el retorn a l’estat de subordinació en què vivim ara”, ha assegurat.

Nou comentari