El govern espanyol retalla en 780 milions d'euros el finançament de la Generalitat

Montoro al·lega que ha hagut de prorrogar els pressupostos del 2017 i que "no és un cas excepcional" perquè la mesura afecta totes les comunitats
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro | ACN

El Ministeri d'Hisenda retallarà en 780 milions d'euros el finançament a la Generalitat per any per la pròrroga dels pressupostos del 2017 per part de l'executiu espanyol, segons han confirmat fonts del Departament d'Economia i del ministeri. Així, dels 17.617 milions d'euros que el govern espanyol va anunciar que aportaria a la Generalitat, durant el transcurs de del Consell de Política Fiscal i Financera del passat mes de juliol, en concepte de bestreta, finalment en seran 16.838 milions d'euros. Fonts del govern espanyol han explicat a l'ACN que aquesta mesura "no és un cas excepcional de Catalunya" i que "afecta a totes les comunitats". Per la seva banda, fonts del Departament d'Economia han replicat que aquest argument "no té cap sentit" perquè el fet que els comptes estiguin prorrogats no afecta en la previsió d'ingressos.


En el Consell de Política Fiscal i Financera de l'estiu passat, el govern espanyol va establir en 17.617 milions d'euros els diners que avançava a Catalunya en previsió de la recaptació d'impostos que faria la Generalitat – a banda hi incloïa 1.618 MEUR pendents de la liquidació del 2016, que deixava el total a percebre en 19.111 milions d'euros-. Ara, però, coincidint amb l'inici d'any, el Ministeri d'Hisenda ha comunicat a les comunitats que la pròrroga dels pressupostos de l'Estat impedirà abonar l'import acordat al juliol, que queda fixat en 16.838 milions d'euros.

 

Pel Departament d'Economia, aquesta explicació "no té sentit" perquè aquesta circumstància no influeix en la previsió dels ingressos previstos per a aquest any, en un context a més de recuperació econòmica en què els ingressos poden augmentar. D'altra banda, fonts del Departament també han criticat que la xifra resultant sigui 125 milions d'euros inferior a la prevista per al 2017, quan "almenys hauria de ser igual", tenint en compte la millora de l'economia.


Sobre els efectes que pugui tenir aquesta retallada, Economia ha negat que pugui traduir-se en retallades perquè els pressupostos de la Generalitat encara no estan elaborats.

 

Per la seva banda, el Ministeri d'Hisenda ha remarcat que la retallada de 780 milions d'euros "no és un cas excepcional de Catalunya" perquè afecta totes les comunitats autònoms. En aquest sentit, han afegit que no hi pot haver augments perquè els pressupostos són els del 2017 prorrogats.
Comentaris
G
Això es un altre xantatge del PP. Al País Valencià 353 Milions menys i a les Illes 67,3 M. Xantatge per forçar els partits a aprovar el pressupost del PP. No afluxeu PNB exigiu que fins que no treguin el 155 de Catalunya no els hi aprovareu! Prou xantatge!!!
Vilatá
El Sr. Maillo, es per aqui? On son les millores de finançament a totes les CC AA? No tenen cap rubor a l'hora de dir bajanades.
una pregunta
Voldria fer una pregunta als catalans que viuen a catalunya i voten unionista. Això també ho defensareu com el 155? O tampoc us afecta, ja que la unitat de la vostra nacio ho perdona tot?
Català a Mallorca
Molt bé estat espanyol, aneu sumant punts...quins pebrots!!!!
En Montoro i tota la seva tropa són Ali baba i los 400000 lladres.
ABC
!!PERO NO ESTÁBAMOS EN UNA RECUPERACION DE LA CRISIS, HISTÓRICA, MAYOR QUE EN EUROPA !!. ESO SIGNIFICA MÁS INGRESOS PARA EL ESTADO, NO? ENTONCES, ¿ A QUE VIENE EL RECORTE EN UNOS PRESUPUESTOS CON LOS MISMOS GASTOS? QUIZÁS ES QUE LOS QUE SE ESTÁN RECUPERANDO DE LA CRISIS, SON LOS TITULARES DEL FRAUDE FISCAL DE ESPAÑA,CRÓNICO, (60.000 MILLONES €)-FUENTE: INSPECTORES DE HACIENDA...
Jo
Ens acaben de robar 780 milions més!!! Com és que un govern amb minoria pot abusar tant i tant de les lleis, tot s'ho fa a la seva mesura, amb odi, venjantça, afany de diners... I NINGÚ diu res????? Lladres!
Agradolç
Una vaga general com l'última vegada aquest cop en tots el paisos catalans seria una solució a aquestes retallades del article 26????
ESPANYA NO ENS ROBA¡¡ ENS EXPOLIA I OFEGA, PER HUMILIAR-NOS¡¡
I encara surten uns quants presidents d'altres autonomies:el Feijoo, amic dels narcos,dient :"nada de privilegios¡¡" quan la seva comunitat es una de les que reben molt mes del que paguen, al igual que el Vara d'Extemadura i el de Castella-laManxa tambe ·subvencionades" que per cert ,va dir que els seu finançamenr depenia de Catalunya, perque no es fiquen en els seus asumptes,? acasa seva tenen molta feia que fer, i ens deixin tranquils, que nosaltres no ens fiquem amb ells ,i de raons un feix¡
catala
Es veu que aquestos lladres del PP volen robar mes ara que els espanyols son tan burros que anan contra Catalunya els dona vots es per ana a veurel
sebastià
Els "economistes" espanyols son de l'escola del 155. No s'aproven els pressupostos? NO els hi quadren els pressupostos? No els hi agraden els pressupostos?... doncs es posen els mateixos pressupostos de l'any anterior i la quantitat "necessaria" es retalla de les autonomies, segons el nombre de votants. I a joderse que diuen...

envia el comentari