El govern espanyol aprova la transferència de 22 milions per descarbonitzar el transport

El Consell de Ministres ha aprovat el Reial Decret que regula les ajudes de 400 milions d’euros que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana transferirà a les comunitats autònomes amb càrrec al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per impulsar la descarbonització del transport professional i la renovació de les flotes. El programa d’ajudes es dotarà de forma immediata amb 174 milions d’euros que es distribuiran entre les comunitats autònomes amb càrrec al pressupost de 2021. D’aquests, Catalunya rebrà 22,4 milions, per darrere d’Andalusia, que en rebrà 29. El criteri de distribució territorial dels fons és el nombre de vehicles de transport públic de mercaderies i viatgers i transport privat complementari domiciliat a cada comunitat.

Per darrere de Catalunya se situa el País Valencià amb 18,6 milions i Madrid, amb 16,6 milions. Les comunitats distribuiran les ajudes europees per concurrència simple, és a dir, s’atorgarà la subvenció a mesura que se sol·licita fins que s’esgoti el crèdit, en condicions homogènies a tot l’Estat.

Els potencials adjudicataris dels fons són autònoms i empreses privades de transport de mercaderies i / o viatgers domiciliats a cada comunitat autònoma, així com les empreses dedicades al transport privat complementari. L’objectiu de la línia és impulsar la transformació del parc de vehicles pesants de transport de mercaderies i viatgers, incentivar la penetració a l’Estat de tecnologies per a la propulsió de vehicles que facin servir energies alternatives i accelerar la reactivació industrial i el sector de l’automoció, afavorint la descarbonització de les flotes i la millora de la qualitat de l’aire en entorns metropolitans.

D’aquesta manera, el govern espanyol pretén impulsar el mercat de vehicles de zero i baixes emissions per començar la transformació d’aquestes flotes. Algunes de les actuacions subvencionables que recullen les ajudes són l’adquisició de vehicles d’energies alternatives, la modificació de la forma de propulsió de vehicles des de combustibles d’origen fòssil a vehicles zero emissions, elèctric o hidrogen, o la implantació d’una infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics, entre altres.

Nou comentari