Gels desinfectats al doble de preu: els farmacèutics recorren a proveïdors no habituals

Comprar a una farmàcia gel hidroalcohòlic aquesta setmana pot costar dues o tres vegades més que l’anterior. És el que li va passar a una veïna d’Igualada que ha explicat a l’ACN que ha pagat 80 euros per un gel que fa set dies va adquirir per 27. Els farmacèutics expliquen que tenen moltes dificultats per aconseguir productes de protecció com el gel, mascaretes o guants, perquè els proveïdors habituals no en tenen. A causa de l’alta demanda, els adquireixen a altres proveïdors a un preu molt més elevat. El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona admet que això ha comportat preus “10, 20 i 30 vegades” superiors als habituals, i han demanat als seus associats que adquireixin productes amb un “marge raonable” per no fer el joc a “especuladors“.

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) apel·la a “l’ètica professional” davant de l’escassetat de productes sanitaris, sobretot de protecció, per fer front a la pandèmica de coronavirus. El responsable de la Comissió de Deontologia i secretari del COFB, Jordi Casas, explica a l’ACN que, a través d’un comunicat enviat dilluns als col·legiats, van fer aquesta crida perquè els farmacèutics vigilin que els preus a què adquireixen els productes estiguin dins d’un “marge raonable” per “no fer el joc a empreses que tenen una finalitat especulativa i que es volen lucrar d’aquesta necessitat”.

El que passa aquests dies, assenyala Casas, és que la demanda de productes de protecció com mascaretes, guants i gels desinfectants és “desorbitada” i les dificultats per trobar-ne en un mercat ara mateix molt restringit, i en alguns casos amb proveïdors i distribuïdors que no són els habituals del sector, ha fet que en diverses ocasions els preus siguin “10, 20 i 30 vegades” superiors als que tenien fa uns mesos.

Casas recalca que des del col·legi van decidir actuar de “forma proactiva” de seguida que van tenir coneixement de casos puntuals en què s’estaven venent productes a preus molt superiors als habituals. Les farmàcies amb qui van contactar els van explicar que havien adquirit els productes a aquests preus i que havien preferit traslladar els imports per disposar d’aquests articles que no pas no tenir-ne. “No és un tema senzill però considerem que si entrem en aquest espiral de peus desorbitats es retroalimenta”, resol Casas, que demana a les autoritats sanitàries que garanteixin el subministrament d’aquests productes als professionals sanitaris, entre els quals els farmacèutics.

El col·legi també insta els farmacèutics a assegurar-se que els productes que posen a la venda tenen totes les garanties necessàries i disposin de tots els certificats de qualitat i adverteix que no tots els distribuïdors són fiables. Casas no té cap constància que farmàcies hagin venut productes que no compleixen totes les garanties però adverteix que la “picaresca està a l’ordre del dia” en aquest context. “Els farmacèutics tenim els coneixements suficients per valorar si un producte és una falsificació o no. Ens consta que hi ha mascaretes que estan corrent pel mercat que són falses i hi ha una cosa pitjor que no està protegit, pensar que ho estàs i que en realitat no sigui així”, alerta a la ciutadania.

Nou comentari