El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Com funciona la protecció de dades quan sol·licitem un préstec
  • CA

Avui dia, el món online segueix essent un gran desconegut per la majoria de la gent. I és que quan introduïm les nostres dades a Internet, no som conscients del que pot passar. Això succeeix més del que imaginem: amb les compres per internet, contrasenyes de l’e-mail, subscripcions, etc.

En el món de les finances també podem trobar productes com els préstecs amb ASNEF que per sol·licitar-los hem d’enviar les nostres dades a l’empresa. Però, saben realment què fan aquestes empreses amb les nostres dades?

La introducció de dades en fer la sol·licitud

Els mini préstecs sempre s’han considerat un dels productes més transparents del mercat. Tota la informació necessària apareix publicada a les seves pàgines web i amb un vocabulari clar per a tothom. Així podem saber que les empreses de mini préstecs obtenen les nostres dades per dues vies: amb formularis online que omplim en el moment de fer la sol·licitud, o per terceres persones. Alguns exemples són les centrals d’informació de risc, ASNEF o altres companyies pròpies que es cedeixen les dades unes a altres.

La informació amb què treballen és tant personal com financera. Per això hem d’estar segurs de a quina empresa sol·licitem el préstec i si aquesta empresa és totalment legal.

Quina finalitat tenen les dades per les empreses de préstecs?

Quan cedim les nostres dades a qualsevol empresa, hem de ser conscients de l’ús que se’n farà. En aquest cas, les empreses de mini préstecs les utilitzen per fer anàlisis interns, per elaborar perfils crediticis, per millorar els seus projectes o bé per enviar publicitat.

Generalment, les empreses de crèdits conserven les nostres dades mentre el préstec és vigent. Posteriorment, passen a una base de dades on poden ser utilitzades amb finalitats analítiques o es cedeixen a d’altres empreses de la mateixa companyia.

Com exercir els drets sobre les nostres dades

Gràcies a la nova llei de protecció de dades europea, s’han ampliat els drets sobre la nostra informació. Amb aquesta nova esmena, podem conèixer més coses de les nostres dades personals, tant a xarxes socials con al dispositiu mòbil o a la banca online.

Existeix el dret d’informació i el dret d’accés, rectificació i supressió: Podem accedir a les nostres dades, demanar que es corregeixin possibles errors i fins i tot sol·licitar la seva supressió quan ja no siguin necessàries.

Per altra banda, es pot limitar o oposar-se al seu tractament. També es pot limitar la portabilitat o l’ampliació d’aquestes dades.

Amb la nova llei de protecció de dades podem ser més conscients del tracte que reben i de com volem que es gestionin

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa