El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Foment demana al govern espanyol que revisi la tarifa elèctrica perquè “penalitza l’economia”
  • CA

Foment de Treball ha demanat al govern espanyol que prengui “mesures efectives” per reduir el preu de l’electricitat, que durant els últims dies ha registrat els seus màxims històrics a l’Estat. La patronal considera que reducció de l’IVA introduïda per l’executiu –del 21% al 10%- és insuficient i reclama que la taxa impositiva se situï en el 5%, en línia amb altres països europeus. A banda, opina que cal reformar el sistema de fixació de preus per evitar les recents inflacions, així com avançar en els objectius de descarbonització i neutralitat climàtica. “L’increment de la tarifa elèctrica penalitza la competitivitat de l’economia i perjudica les famílies”, assenyala Foment.

L’organització presidida per Josep Sánchez Llibre considera que ha de canviar el sistema de fixació de preus en el mercat majorista, on la tecnologia de generació més cara és la que fixa el preu de tota l’energia produïda. “Normalment aquesta tecnologia és la que usa gas natural com a matèria primera, i el seu elevat cost produeix una enorme inflació”, apunta. És per això que demana establir un sistema diferenciat de preus per a cada tecnologia de producció i, mentre que no hi hagi un canvi de model, que sigui l’Estat el que assumeixi els costos associats al règim retribuït específic de renovables.

Per Foment, els costos energètics són “un dels principals reptes” que té la indústria per “afrontar la recuperació econòmica” i “mantenir la competitivitat empresarial i l’ocupació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa