El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La fi de les vacances de Nadal dispara el preu de la llum
  • CA

El preu de l’electricitat a l’estat espanyol tornarà a superar els 200 euros aquest dilluns. La fi de les vacances de Nadal portarà els preus de la llum a un màxim anual de 217,26 euros per MWh, un 82,2% més que aquest diumenge, quan el preu se situava en 119,24 euros per MWh. Fins ara el preu més elevat de l’any s’havia assolit el divendres dia 7, quan es va situar en 215,86 euros, segons informa l’Operador del Mercat Ibèric d’Electricitat (OMIE).

La franja més cara del dia per posar la rentadora o encendre qualsevol altre electrodomèstic serà de 19.00 a 20.00 hores, quan el preu del MWh arribara gairebé als 300 euros, mentre que la més barata serà de 2.00 a 3.00 de la matinada amb un preu just per sota dels 160 euros, pràcticament la meitat. Malgrat tot, els preus de la llum continuen lluny del màxim històric registrat el passat mes de desembre, quan l’electricitat va superar els 300 euros per MWh. El pitjor dia va ser el 23 de desembre, amb un preu de 383,67 euros per MWh.

Com saber quan és més barata?

El preu de la llum es fixa cada dia i es pot saber amb unes hores d’antel·lació quin serà el del dia següent, incloent les hores més cares i les més barates. Si vols saber a quina hora has de posar la rentadora, hi ha dues maneres senzilles d’estar informat.

L’empresa Red Eléctrica de España (REE), que gestiona la xarxa de distribució d’alta tensió a l’estat, disposa d’una aplicació mòbil que permet consultar la demanda d’electricitat en temps real, quin és el percentatge d’energia que prové de fonts de renovables o com evoluciona la demanda d’electricitat. També ofereix la possibilitat de consultar quines són les millors hores per posar en marxa el rentaplats.

Una altra opció és la web Tarifaluzhora, que disposa de molta menys informació que l’aplicació de REE, però va directe al gra. En una sola ullada pots consultar el preu mitjà del dia, quina és l’hora més cara i quina la més barata. Aquest diumenge, per exemple, l’hora més barata ha estat de 15.00 a 16.00, mentre que de 19.00 a 20.00 el cost es multiplicarà per deu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa