L’alça de preus és un fre a la recuperació que ha sorgit per l’augment del cost de l’energia i els problemes d’abastiment de les matèries primeres. En aquest marc, l’Eurogrup admet que l’augment de preus és “una mica més persistent del previst”, però considera que és un fet temporal i confia que disminueixin el 2022. En la roda de premsa posterior a la trobada dels ministres de Finances de l’eurozona, el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, ha dit que l’increment està causat principalment per “factors temporals” i ha confiat que la tendència “canviarà” el 2022 i 2023. Segons ha explicat, la previsió de descens de la inflació és per la millora de la cadena de subministrament, així com al mercat laboral de l’eurozona i l’eliminació de l’IVA reduït permès a Alemanya per la covid.

Les previsions del govern espanyol sobre la recuperació econòmica han resultat ser errònies per aquesta alça de preus. L’executiu encapçalat per Pedro Sánchez preveia que l’Estat se situés als nivells econòmics anteriors a la pandèmia a finals del 2021 i calculava un creixement del PIB del 6’5%. Però la inflació, que ja és la més alta en tres dècades, ha suposat un fre. El Banc d’Espanya, de fet, ja ha avançat “una revisió significativa a la baixa” d’aquestes previsions i el seu governador, Pablo Hernández de Cos, ha advertit que la recuperació de l’economia és “incompleta”. A banda, Cos afegeix que és “un risc” igualar la pujada de les pensions o els salaris a l’IPC perquè “la inflació podria alimentar una espiral alcista de preus”. 

La catedràtica d’Economia i Empresa de la UB Montserrat Guillén també situa la causa de l’increment de preus de les matèries primeres i subministraments en l’augment dels preus del transport. Tot i així, assegura que si la inflació és temporal “no ha de preocupar”, perquè és “una resposta normal” després de la pandèmia, que va provocar una aturada de la producció a escala mundial. “Ara que es reactiva l’economia hi ha més demanda que oferta”, explica l’experta. El que sí que seria preocupant, sosté, seria una inflació sostinguda en el temps per sobre del 2%, ja que els ciutadans perdrien poder adquisitiu.   

Comentaris

    ciutadà Novembre 09, 2021 | 15:28
    L'única cosa que baixarà el 2022 seràn els sous i les pensions.

Nou comentari