El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Entitats supervisores i analistes agraeixen el paper de CaixaBank en l’estabilització del panorama financer
  • CA

Analistes, polítics i entitats supervisores han destacat i qualificat com una bona notícia per eliminar riscos del sistema la fusió de CaixaBank i Bankia i per l’aportació d’estabilitat al panorama financer que suposa l’operació. CaixaBank està previst que dupliqui la rendibilitat en el termini de dos anys.

La nova entitat derivada de la fusió de CaixaBank i Bankia té la grandària necessària per ser un protagonista clau del mercat financer: redueix costos operatius, inverteix en innovació i digitalització i disposa de la flexibilitat necessària per estar més propera als seus clients.

Des del sector financer hi ha consens a l’hora de donar suport a l’operació, que ha donat lloc a la creació del primer banc espanyol. Analistes, entitats supervisores i bancs centrals s’han mostrat favorables a la integració com una de les vies prioritàries per elevar la rendibilitat del sector.

El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, que en reiterades ocasions ha declinat referir-se a operacions concretes, sí que ha recordat la recomanació general d’eliminar l’excés de capacitat del sistema bancari i disminuir l’estructura de costos aprofitant la digitalització. “Una de les principals vulnerabilitats que hem assenyalat en el passat i, més concretament, després de la pandèmia, és la baixa rendibilitat dels bancs europeus i les baixes valoracions borsàries que aquesta baixa rendibilitat està provocant”, va sostenir en una de les seves compareixences al costat a Christine Lagarde, presidenta de el Banc Central Europeu.

En la mateixa línia es va pronunciar el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en un acte organitzat per Foment del Treball: “El sector bancari està caracteritzat per una rendibilitat molt reduïda i la crisi actual afegeix més pressió al compte de resultats”. I va afegir la importància de guanyar eficiència i com la consolidació de bancs com CaixaBank pot ajudar a assolir aquest objectiu.

La directora general de Supervisió del Banc d’Espanya, per la seva banda, també ha mostrat que respiren més tranquils des de divendres passat, quan es va ratificar la fusió de CaixaBank. En diverses ocasions, ha alertat de l’elevat nivell d’incertesa en referència a l’evolució de l’economia i, per extensió, a la morositat que hauran d’afrontar les entitats financeres. Aquí es fa més necessari que mai un banc sòlid i solvent com CaixaBank.

Per la seva banda, Emilio Ontiveros, president d’Analistes Financers Internacionals, ha destacat també que amb la fusió s’obre un millor panorama, no només per a Caixabank i Bankia, sinó també per al conjunt del sistema bancari. L’analista, que considera l’operació “ben plantejada, gairebé lògica i coherent amb els posicionaments de el Banc Central Europeu i del Banc d’Espanya”, creu que també comporta un enfortiment del mercat financer interior. Ontiveros també ha destacat que hi ha hagut una visió intel·ligent i ha primat la disposició de crear una entitat amb un fonament veritablement nacional i vocació internacional, amb cohesió entre Madrid, Barcelona i València.

José María Roldán, president de l’AEB (Associació Espanyola de Banca), que en diverses ocasions ha assenyalat la conveniència de fomentar les fusions bancàries, tant nacionals com transfrontereres, sosté que en el sector bancari les fusions són un element que genera valor pel fet que permeten la possibilitat de millorar la rendibilitat donant servei a més clients i mantenint la mateixa estructura. “Si a Espanya tenim bancs tan potents, és precisament perquè hi ha hagut una història de fusions darrere”.

El seu homòleg a les caixes d’estalvi, el director general de la CECA (Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi), José María Méndez, sí que ha valorat específicament operacions com les de Caixabank-Bankia i Unicaja-Liberbank. Per al financer, les dues fusions són una “bona notícia”, ja que permetran millorar l’eficiència del sistema sense generar efectes negatius sobre la competència, ja que el mercat espanyol es caracteritza per un “elevat grau de competitivitat”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Maquiavelo de Vallecas a abril 11, 2021 | 17:44
    Maquiavelo de Vallecas abril 11, 2021 | 17:44
    año 2012 , el estado inyectó en Bankia mas de 22.242 millones de euros , el 68,3% del capital de Bankia...¿Quién devolverá esta deuda ?, buscamos al maestro armero ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa