Endesa, d’acord amb la decisió del govern espanyol de suavitzar el decret de la llum

La companyia elèctrica Endesa valora positivament el decret aprovat pel govern espanyol que suavitza la retallada al benefici de les elèctriques que continguin els preus. “Les mesures addicionals introdueixen racionalitat, a més d’augmentar la protecció per als consumidors vulnerables”, ha assegurat el conseller delegat de la companyia, José Bogas. L’empresa ha recordat que té tota la generació pròpia de base venuda a preus inferiors als del pool i ha valorat les exigències de transparència incloses en els nous decrets com “positives”. En general, Endesa considera que les mesures incorporades al decret del govern espanyol contribueixen a “enfortir” la transició energètica i la descarbonització.

En aquest sentit, la companyia considera “important” reformar la tarifa regulada per “protegir” els clients de la “volatilitat” d’aquesta i desenvolupar altres mesures per a la resta de clients del mercat majorista. “El procés de reforma ja està obert i tindrem una participació activa en aquest”, ha manifestat el conseller delegat de l’empresa.

Les elèctriques van guanyar la partida i el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts el decret llei que suavitza la retallada al benefici de les companyies que apostin per contenir preus i no contribueixin a l’encariment de l’energia al mercat majorista. Segons va indicar la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquesta mesura beneficiarà aquelles empreses que no s’han aprofitat dels anomenats ‘beneficis caiguts del cel’ i a aquelles que mostrin una voluntat per firmar nous contractes a preus fixos amb consumidors industrials.

Per altra banda, l’executiu també va aprovar ampliar la cobertura del bo social elèctric per protegir les famílies més vulnerables a l’encariment de l’energia. En concret, el govern espanyol va assenyalar que la retallada sobre els guanys, el que es coneix com minoració, s’aplicarà a aquelles companyies elèctriques que hagin aconseguit beneficis extraordinaris arran de l’elevat preu del gas, que segueix escalant i registrant rècords històrics. Per altra banda, les empreses que no es vegin sotmeses a aquesta minoració hauran de ser més transparents.

Nou comentari