Els sindicats preparen una vaga a Ryanair d’abast europeu

Serà entre finals de juliol i agost, per reclamar a la companyia que apliqui els convenis nacionals i no les condicions de la legislació irlandesa a tot Europa

 

Estiu calent per a l’aerolínia irlandesa Ryanair i per als seus passatgers. Sindicats espanyols, italians, portuguesos, belgues, holandesos i alemanys es reuneixen a Brussel·les aquest dijous per ultimar la convocatòria de vaga conjunta entre finals de juliol i principis d’agost, de tripulació de cabina i atenció als passatgers de la companyia. En una reunió a Brusssel·les, es decidiran els dies i les condicions de l’aturada, que tindrà afectació en la majoria d’aeroports i rutes. El maig passat, els treballadors van proposar una negociació a la companyia, però a hores d’ara Ryanair no ha reconegut formalment els sindicats com a interlocutors vàlids, requisit sense el qual serà complicat acordar un conveni col·lectiu. Els auxiliars exigeixen que l’aerolínia deixi d’aplicar la legislació laboral irlandesa i adapti les seves condicions al marc de cada país on opera la companyia de baix cost.

No és la primera vegada que Ryanair és notícia pels seus elevats nivells de conflictivitat laboral. Els seus pilots van estar a punt de convocar vaga el Nadal del 2017, però van recular en l’últim minut, ja que l’aerolínia va reconèixer als sindicats que representen a aquest col·lectiu a Irlanda i Portugal. I a l’Estat espanyol també hi ha conflicte. Ryanair no reconeix el sindicat com a interlocutor, i aquest té previst denunciar la companyia perquè els pilots que exerceixen com a falsos autònoms passin a plantilla. Caldrà veure si aquestes tensions es tradueixen en vagues que, en el pitjor dels casos, podrien arribar a solapar-se amb les dels auxiliars de vol.

Nou comentari