El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els experts creuen que l’elevat preu de la llum s’allargarà fins a finals d’any
  • CA

Els experts avisen que “caldrà acostumar-se” a un mercat elèctric “volàtil” i als alts preus de la llum que s’han desbocat aquesta setmana, trencant fins i tot el rècord de preu màxim aquest dimecres. La previsió per aquest dijous és lleugerament més baixa, però continua en màxims històrics. L’augment del cost és fruit d’un conjunt de factors que propicien la volatilitat del mercat i que no minvaran a curt termini, segons economistes, representants de clústers empresarials, operadores i experts en el sector energètic consultats per l’ACN.

“Ens hem d’acostumar a veure aquests preus fins d’aquí a final d’any”, ha resumit Marc Bonet, el Responsable de Desenvolupament de Negoci de Barcelona Energia. El preu de la llum del mercat majorista fa dies que marca rècords històrics. Aquest dimecres, va superar la barrera dels 110 euros el megawatt hora entre les vuit i les deu del vespre, un valor que no s’havia assolit mai. Fins ara, el màxim s’havia registrat l’11 de gener de 2012, amb 103,76 euros.

La configuració del rebut de la llum depèn dels costos fixos, variables i dels impostos. En aquest cas, el segment que s’ha disparat és el dels costos variables que surten de la subhasta que es fa de cada hora d’electricitat.

L’augment respon a una combinació de factors com el pic de calor, la menor contribució de les d’energies provinents de fonts renovables al mix, l’increment del preu del gas i l’augment dels drets per emetre CO₂ que paguen les energies contaminants. Les energies que han entrat a cobrir el pic de demanda han sigut les centrals de cicle combinat o que consumeixen carbó, que han condicionat el preu de tot el mercat.

I és que, amb el disseny actual “amb independència de l’energia que consumeixis, encara que sigui verda, el preu de l’energia és el del ‘pool’, que moltes vegades marca el gas, que ha de fer front als drets d’emissió de CO₂”, explica l’advocat expert en el sector energètic Jorge Andrey, que indica que per modificar aquest sistema marginalista caldria canviar les directives europees.

Els experts coincideixen a assenyalar que aquest escenari s’allargarà i que el govern espanyol té un marge de maniobra limitat per evitar una pujada immediatament. D’un costat, Marc Bonet, el Responsable de Desenvolupament de Negoci de Barcelona Energia, assegura que “d’aquí a finals d’any no hi ha arguments” per pensar en una baixada pel preu de l’energia, que es mantindrà al voltant dels 90 megawatts hora.

Tenint en compte que els peatges que paguen les empreses elèctriques que utilitzen combustibles fòssils estan “més cars que mai” i “totes les matèries primeres estan molt elevades”, Bonet considera que no “començarem a veure la llum” fins que entrin noves renovables al sistema energètic espanyol, cosa que no preveu que passi fins “a mitjans del 2022”.

El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimecres la rebaixa de l’IVA del 21% al 10% fins al desembre i la suspensió del 7% de l’impost sobre la producció per al tercer trimestre. De moment, els experts coincideixen a dir que l’efecte de la rebaixa fiscal quedarà “diluït” i “emmascarat” per l’increment del preu del gas natural i per l’augment dels drets d’emissió de CO₂, que continuaran fent apujar el preu de la llum.

Tot i això el tècnic de l’ICAEN considera que el govern espanyol “no té més marge de maniobra per rebaixar el preu” immediatament i celebra que s’hagi dut a terme per primera vegada una reducció impositiva i es proposi eliminar “els beneficis que cauen del cel” de les empreses hidroelèctriques i nuclears.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bepo a juliol 22, 2021 | 11:54
    Bepo juliol 22, 2021 | 11:54
    Clar, fins quan el gobierno de España ens torni a castigar amb l'IVA del 21% (la llum no és de primera necessitat) Som en mans de lladres!
  2. Icona del comentari de: Lladres i analfabets econòmics a juliol 22, 2021 | 12:08
    Lladres i analfabets econòmics juliol 22, 2021 | 12:08
    Recordeu quan a l'any 2019 la italiana Enel pren el control d' Endesa. Madrid va preferir entregar un factor tant important a Enel en comptes de a Gas Natural, empresa catalana que també hi optava. ESPAÑOLS tots hi hem perdut, vosaltres que creieu que us havíeu burlat de nou dels catalans ara ja veieu que esteu pagant la festa amb escreix. El mal és que els catalans estem sotmesos a la mateixa Espanya que a vosaltres ja us està bé que us estafi i robi: todo por la patria. Algú de madrid hi va fer fortuna fent aquesta venda.
  3. Icona del comentari de: Lladres i analfabets econòmics a juliol 22, 2021 | 12:09
    Lladres i analfabets econòmics juliol 22, 2021 | 12:09
    Volia dir any 2009
  4. Icona del comentari de: GAVANENC a juliol 22, 2021 | 12:38
    GAVANENC juliol 22, 2021 | 12:38
    Això es una puta vergonya. El sistema adoptat per l'estat ñol per posar el preu de l'energia es una puta vergonya. Escaña es la riota d'Europa, paguem l'energía més cara de tot Europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa