Els centres comercials estudien mesures legals contra el Govern

El sector no entén per què no els permeten obrir i tornen a carregar contra la "falta de diàleg" de l'administració

Els centres comercials estudien mesures “legals i de tot tipus” contra la decisió del Govern de mantenir-los tancats, almenys, una setmana més. El sector es mostra “molt decebut” amb la decisió, especialment després que Salut obrís la porta a deixar-los tornar a l’activitat. El gerent de l’Espai Gironès, Pau Jordà, assenyala que han parlat els diferents centres comercials i que han acordat prendre mesures perquè la situació “ja no es pot aguantar més”. Jordà ha tornat a carregar contra la “falta de diàleg” del Govern i diu que tenen la sensació que “no hi ha ningú pilotant la nau”. A més, des del sector lamenten que la decisió de mantenir-los “estigués presa des de dijous” i s’hagi filtrat amb una nota de premsa. Acusen el Procicat de condemnar-los a una situació “insostenible” després de 160 dies de tancament.

Víctor Garcia, portaveu de l’Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya ha assegurat que la decisió del Govern d’allargar les restriccions actual “és bastant decebedora” i “crítica” per un sector que acumula tres mesos més de tancament que les botigues de carrer i dos mesos més que les grans superfícies. “És una situació incomprensible, és l’únic lloc d’Europa on s’està produint un tancament tan agressiu i una discriminació tan clara dins d’un sector, no ho entenem i se’ns fa insostenible”, ha lamentat Garcia a l’ACN. El Govern ha decidit no alleugerir les restriccions en constatar una tendència a l’aplanament de la corba epidèmica, fins i tot amb un mínim repunt en alguns indicadors, com ara l’Rt. D’aquesta manera, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats. A més, el comerç que no sigui essencial, seguirà sense obrir els caps de setmana.

Garcia ha lamentat que tot i que les dades “semblava que donaven suport a una possible desescalada” el Procicat hagi descartat aixecar les limitacions al seu sector. “Havíem interpretat que es relaxaria una mica, no demanàvem una obertura total ni al 100%“, ha afegit. El portaveu de l’Associació Espanyola de Centres Comercials a Catalunya ha continuat recordant que l’afectació sobre aquesta activitat és “molt greu” després de mig any tancats i amb una perduda del 60% de la facturació de tot un any.

De moment, més d’un 80% de la plantilla d’un sector que ocupa més de 30.000 persones està en ERTO. Segons Garcia, les restriccions actuals “posen en risc” 15.000 llocs de feina. “El més crític és la discriminació que s’està fent cap a un sector que ha demostrat que és segur”, ha asseverat abans de posar en dubte que el tancament es pugui justificar per “cap raó epidemiològica”. “No crec que aquí ho fem bé i a la resta d’Europa tothom ho faci malament”, ha dit, recordant que Catalunya és l’únic territori europeu que manté aquesta limitació continuada contra els centres comercials.

Nou comentari