Els alts directius de l’Ibex cobren 118 vegades més que els treballadors

Repsol i Inditex registren les majors diferències, on el salari de la direcció multiplica per 300 el de la plantilla

El sou dels alts directius de l’Ibex és, de mitjana, 118 vegades més que els dels treballadors. Així ho corrobora l’informe ‘Evolució d’indicadors de bon govern de les empreses de l’Ibex-35’, publicat aquest dimecres per Comissions Obreres (CCOO). Segons el sindicat, però, les diferències entre les empreses són força heterogènies. Repsol presenta la més accentuada, ja que el sou dels seus alts directius supera en 387,5 vegades el salari mitjà de la plantilla del grup. A continuació apareixen Inditex i Ferrovial, amb unes ràtios de 298 i 238,7, respectivament. Pel que fa a les companyies amb seu operativa a Catalunya, Naturgy presenta les majors diferències, on el sou dels directius és 88 vegades més alt que el dels treballadors. A l’altra banda es troben Aena i Red Eléctrica, on els màxims executius de l’empresa cobren 4,4 i 8,2 vegades més que la majoria de la plantilla, respectivament. Les dades publicades aquest dimecres per CCOO fan referència a l’any 2019 i presenten una diferència lleugerament superior a l’exercici anterior, quan la ràtio de les retribucions entre els primers executius i el salari mitjà era de 116.

L’informe del sindicat també inclou altres qüestions com per exemple la bretxa salarial, que durant l’any 2019 es va situar en el 18,6% en les empreses de l’Ibex. En concret, el salari mitjà dels homes que treballen en empreses del selectiu espanyol va ser de 51.000 euros bruts anuals, mentre que la retribució de les dones va ser de 43.000 euros bruts anuals.

Per altra banda, l’estudi posa de manifest que, malgrat un increment de la contractació de personal femení –les dones representen el 47% de les plantilles-, la seva presència als consells d’administració continua sent molt baixa. CCOO indica que el percentatge de dones a l’alta direcció de les empreses de l’Ibex es va situar en el 27,5%, lluny de l’objectiu del 40% establert per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Comentaris

    GAMMA 20/03/2021 2:59 pm
    Ser accionista de les empreses espanyoles és quan t'adones de com governa aquest país de gitanos. Mentre americans suïssos canadencs etc, estan orgullosos de ser accionistes. Jo vaig amb les meves telefòniques bco santander arruïnant el meu patrimoni. El meu pare els meus avis ja em deien que no creien en Epanya.
    En Patufet astronauta 17/03/2021 10:18 pm
    Ela del Ibex encara fan alguna cosa perquè no poseu quan guanya un expresident de la Gencat què no ha fotut ni brot en 2 anyets que ha estat pululan per la Plaça Sant Jaume durant dos anys, vers als treballadors de la gencat?

Nou comentari