Els agricultors adverteixen del cop que patiran les zones rurals per les reformes energètiques del govern espanyol

Els agricultors esperen amb reserves i preocupació l'evolució de l'avantprojecte de llei del govern per a la creació d'un Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE).

La base d’aquest projecte, també criticat per petrolieres i gasístiques, és traslladar costos de la factura elèctrica a gasolines, gasoils i gas, la qual cosa suposaria un gran impacte al sector primari i per a la població rural del país. Un temor i preocupació que ja ha traslladat Asaja, una de les principals associacions representants del sector agrari, que va enviar fa unes setmanes una carta al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la qual li feien arribar les seves preocupacions i dubtes per l’avantprojecte que s’està tramitant.

Al seu entendre, la reforma suposaria un increment del cost energètic per al medi rural, ja que depenen més del gas i dels hidrocarburs que en zones urbanes on l’electrificació és major.

Des de l’associació no posen en dubte el full de ruta i els objectius de descarbonització en el planeta, però si deixen clar que els suposarà un clar perjudici en competir en les exportacions amb altres països que no tindran aquest increment en els costos de la factura energètica.

L’impuls i el suport a l’Espanya buidada i la preocupació per la despoblació, principalment a l’interior, tampoc és per als agricultors coherent ni s’alinea amb el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric, ja que encariria la factura dels habitants de les petites localitats d’interior dedicades principalment al sector primari.

El sector agrari se sent especialment afectat no sols per aquesta reforma sinó també per la de la factura elèctrica i el canvi en els peatges. Asaja adverteix que les noves factures seran una important maçada per als quals es dediquen al cultiu de regadiu, que penalitza a l’agricultura més productiva i desenvolupada i que tindrà un impacte directe tant en els ingressos com en la modernització i les inversions en renovables per a la sostenibilitat del regadiu. Segons les seves estimacions la pujada suposaria un sobrecost d’entre el 40% i el 50% en la factura elèctrica.

Aquestes queixes han transcendit també a l’àmbit polític on moltes agrupacions, com Terol Existeix, de moment l’única amb representació parlamentari, però amb molts projectes iguals prenent forma en províncies com Sòria o Lleó per a tenir també veu en el Congrés, han alertat de les conseqüències de l’avantprojecte de llei per als territoris de l’interior. El portaveu de Terol Existeix, Tomás Guitarte, ja va deixar clar a la ministra que la mesura penalitza clarament a l’Espanya interior i rural i li va fer saber la importància del gasoil i el gas per a la calefacció en les poblacions rurals.

El fons “potencia les zones on es consumeix electricitat enfront de les zones interiors, que no han tingut més obligació que recórrer al gasoil i als gasos liquats perquè el pes específic de la calefacció és tan potent que fer-ho amb suport elèctric és inassumible per a les seves economies”, va assegurar Guitarte en el Congrés.

Nou comentari