El Suprem demana informació al TJUE sobre les hipoteques amb IRPH i anticipa una paralització de les causes

El tribunal espanyol ha adoptat la decisió després que un jutjat de Barcelona elevés una qüestió prejudicial a Luxemburg

El Tribunal Suprem ha demanat informació al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) pel que fa a les hipoteques amb IRPH i anticipa una paralització de les causes obertes en relació amb aquesta qüestió. En una providència publicada aquest divendres, l’alt tribunal espanyol especifica que ha decidit “demanar informació” a Luxemburg per poder resoldre una qüestió prejudicial elevada pel jutjat 38 de Barcelona. En l’escrit, el Suprem assenyala que el recurs ja es troba en fase d’admissió i que prendrà una decisió “quan tingui constància que el TJUE ha avaluat la qüestió prejudicial”. La notícia arriba després que el novembre passat el Suprem considerés “no abusiu” l’IRPH, argumentant es tracta d’un índex “oficial” i “poc manipulable”. Si bé el Suprem no fa explícita la paralització de totes les sentències relacionades amb l’IRPH, té lògica que no prengui cap decisió fins que el TJUE es posicioni, tal com assenyalen portaveus del Col·lectiu Ronda a l’ACN. Alhora, des de la cooperativa d’advocats recorden que han estat diversos tribunals provincials els que han elevat qüestions prejudicials al TJUE, posant en dubte la sentència que el Suprem va dictar el novembre passat.

Tot i que l’alt tribunal espanyol també indica que el registre de la qüestió “no pressuposa la superació del tràmit”, des del Col·lectiu Ronda veuen molt probable que el tràmit s’acabi superant. Des de les associacions d’usuaris valoren de forma positiva la decisió del Suprem. La presidenta d’Asufin, Patricia Suárez, celebra “la cautela” de l’alt tribunal espanyol i confia que aquesta “es mantingui” en la mesura que se segueixin tramitant altres qüestions prejudicials plantejades per tribunals provincials.

Optimisme després de la indignació

Després de conèixer la decisió, les diferents associacions de consumidors tornen a mostrar-se optimistes després d’indignar-se amb la darrera sentència del Suprem. Al novembre, el tribunal va considerar que la comercialització de les hipoteques vinculades a l’IRPH no va ser “completament transparent”, tot i que també va apuntar que l’índex no era abusiu i que les entitats bancàries que l’utilitzaven no estaven obligats a facilitar informació comparativa respecte a altres índexs oficials. Llavors, les associacions de consumidors van assegurar que la comercialització d’hipoteques lligades a l’IRPH es va fer amb “mala fe” i que es va produir “una situació de desequilibri” entre clients i entitats bancàries.

Nou comentari