El Parlament Europeu exigeix que els tests covid-19 siguin gratis per viatjar

La cambra negociarà amb els governs per aixecar les quarantenes als portadors del passaport sanitari

El Parlament Europeu reclamarà que els tests de covid-19 siguin gratis per viatjar. La cambra ha aprovat aquest dijous per 540 vots a favor, 119 en contra i 31 abstencions la seva posició sobre el passaport sanitari de cara a les negociacions amb els estats. Una de les principals exigències serà la “gratuïtat i accessibilitat” de les proves PCR que s’hauran de fer tots els que no s’hagin pogut vacunar o no hagin passat la covid-19 per poder desplaçar-se. La cambra també negociarà amb les capitals per eximir de quarantenes o tests a l’arribada als passatgers que viatgin amb el nou salconduit europeu.

Els eurodiputats també demanen un canvi de nom per al document. Suggereixen “Certificat COVID-19 de la UE” en comptes de “Certificat Digital Verd”, la proposta de la CE. A més, volen que es limiti el seu ús a 12 mesos i no fins que s’acabi la pandèmia, com plantejava l’executiu europeu. L’aprovació del mandat negociador a l’Eurocambra marca el tret de sortida a les converses amb el Consell de la UE, on hi ha representats els 27, per acordar la legislació del passaport sanitari. Des del Parlament Europeu veuen possible enllestir les converses a finals de maig per tal de ratificar la llei cap a principis de juny.

En paral·lel, Brussel·les està treballant en la part tècnica del nou sistema de mobilitat comunitària per permetre la seva posada en marxa a les portes de l’estiu. “Necessitem accions ràpides per tenir l’eina tan aviat com sigui possible“, va alertar dimecres l’eurocomissari de Justícia, Didier Reunders, per advertir del “risc de fragmentació” en cas que no hi hagi un acord a nivell europeu sobre el salconduit de la covid-19.

Nou comentari