El govern espanyol descarta reduir les pensions si l’IPC és negatiu

El ministre de Seguretat Social diu que hi haurà una fòrmula per compensar-les en el futur

El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, ha descartat reduir les pensions si l’Índex de Preus al Consum (IPC) és negatiu i diu que buscarà fórmules amb els agents socials per poder aconseguir “el manteniment del poder adquisitiu al llarg del temps i no en un moment concret”. En una entrevista a El Periódico, ha apostat per “regularitzacions posteriors” per mantenir les pensions. “Si hi ha anys en què es produeix una caiguda de l’IPC i per tant un guany de poder adquisitiu, o bé hi ha anys en els quals la inflació acaba per sota de la inflació esperada que ha fixat la pensió aquell any, hi haurà un mecanisme de compensació al llarg del temps que sigui senzill i fàcil d’entendre”, ha dit Escrivá.

El ministre de Seguretat Social també ha assegurat que espera tancar la reforma del sistema de pensions durant el 2021 i que planteja modificacions en dos blocs. El primer paquet de canvis espera tancar-lo amb els sindicats i les patronals d’aquí a “poques setmanes” i inclouria aquesta fórmula per mantenir els ingressos dels jubilats, la reforma de la jubilació anticipada i els incentius a la jubilació demorada. 

En una segona fase s’abordarà si cal allargar el període de cotització de 25 a 35 anys, una proposta que ha negat que ell mateix fes a la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics del govern espanyol, tal com s’havia informat en alguns mitjans. D’altra banda, ha afirmat que el factor de sostenibilitat impulsat pel PP el 2013 i que mai s’ha aplicat, s’acabarà derogant.

Pel que fa a la negociació dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), Escrivá ha detallat que l’acord amb els agents socials i econòmics està “pràcticament ultimat” i que només falten alguns elements tècnics i que la junta de la CEOE el ratifiqui aquest dimarts en una junta directiva. L’allargament d’aquest model de protecció d’ocupació fins al 31 de maig tindrà un cost de 5.500 milions d’euros aquest any, si se sumen les exoneracions de quotes i les prestacions d’atur, segons ha informat.

Nou comentari