El govern espanyol afegeix una nova capa a l’administració per gestionar els fons europeus

El BOE publica el decret de "modernització" de l'administració pública que vol fer "àgil" els tràmits

El govern espanyol adapta l’estructura administrativa de l’Estat espanyol per desplegar els fons europeus per a la reconstrucció després de la crisi del coronavirus. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dijous, 31 de desembre de 2020, el decret de “modernització de l’administració general de l’Estat” que vol fer “àgil” la gestió dels 27.000 milions d’euros dels fons que inclouen els pressupostos generals de l’Estat per al 2021, uns comptes que entraran en vigor aquest divendres, primer dia de l’any, després que també s’hagin publicat al BOE.

El decret crea una nova figura de col·laboració publicoprivada, els PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica) que són iniciatives “amb gran capacitat d’arrossegament per al creixement econòmic, l’ocupació i la competitivitat de l’economia espanyola”. Les entitats interessades en els PERTE hauran d’inscriure’s en un registre estatal depenent del Ministeri d’Hisenda. El Consell de Ministres serà qui doni llum verda als projectes.

L’executiu crea una comissió per a la recuperació, transformació i resiliència presidida pel cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, i formada per tots els ministres i secretaris d’Estat. Aquesta comissió centralitzarà el lideratge, el desenvolupament i seguiment del pla de recuperació. També comptarà amb un comitè tècnic.

El decret preveu la creació d’altres espais de participació en el desenvolupament del pla amb “fòrums de participació i grups d’alt nivell de caràcter transversal o horitzontal” així com la constitució d’un “fòrum de participació específic per afavorir el diàleg social amb les organitzacions empresarials i els sindicats”. Les autonomies estaran presents en la conferència sectorial del pla de recuperació, transformació i resiliència que serà “l’òrgan de cooperació entre l’Estat i les Comunitats Autònomes” per coordinar la implementació. A banda, l’executiu informarà trimestralment sobre els progressos del pla a la Comissió Mixta per a la Unió Europea del Congrés.

Portal per a les sol·licituds

El govern espanyol preveu crear un portal web que serveixi com a “finestreta única” del pla en què es recullin les convocatòries de manera que es “facilitin les sol·licituds i la tramitació dels procediments als interessats, com a punt formal de relació amb l’administració”. Tanmateix, els projectes se sol·licitaran en “tantes finestretes com òrgans licitadors” hi hagi, segons fonts de la Moncloa, ja que seran alhora ministeris, autonomies i ajuntaments els que licitin.

Agilització dels terminis

El decret inclou diverses mesures per agilitzar l’execució dels fons. Tots els contractes finançats amb els fons en el marc del pla es tramitaran de forma urgent la qual cosa implica una reducció de terminis i agilització del procediment. També se simplifica la tramitació de subvencions.

Estructura de presidència i Hisenda

El BOE d’aquest dijous també publica modificacions en l’estructura de Presidència i Hisenda. A Presidència, “reforça les capacitats del Departament d’Afers Econòmics i G20”. Crea una nova secretaria general de fons europeus que tindrà una unitat de seguiment del pla. A Hisenda, es crea una secretaria general de fons europeus.

Nou comentari