El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El G7 acorda fixar un impost mínim del 15% a les multinacionals
  • CA

Els ministres de Finances del G7, que agrupa al Canadà, els Estats Units, el Japó, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit han aconseguit aquest dissabte un “històric” acord per a fixar les bases de la nova fiscalitat internacional mitjançant la instauració d’un impost mínim universal del 15% per a les grans corporacions.

El ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, ha confirmat el pacte reeixit pels ministres reunits a Londres i ha explicat que busca construir un camp de joc equilibrat per a les empreses globals. “Després d’anys de debat, els ministres de Finances del G7 han aconseguit un acord històric per a la reforma del sistema fiscal global perquè s’ajusti a l’era digital global”, ha destacat Sunak, segons recull la cadena britànica BBC. Empreses globals com Amazon, Google o Facebook seran les més afectades, ja que ara legalment poden tributar en un país amb condicions fiscals avantatjoses el negoci que generen en altres països. Amb aquest canvi, els països rics busquen evitar una “carrera a la baixa” en les polítiques fiscals. A més, aquesta norma pretén que les empreses paguin als països en els quals embenin els seus productes i serveis i no on declarin els seus beneficis.

La iniciativa és “per a ajustar-se a l’era digital global, però sobretot per a garantir que les empreses adequades paguin els impostos adequats en els llocs adequats i aquest és un premi enorme per als contribuents britànics”, ha destacat Sunak. La secretària del Tresor dels Estats Units ha destacat així que “aquesta taxa mínima global posa fi a la carrera a la baixa de l’impost de societats i garanteix justícia per a la classe mitjana i els treballadors dels Estats Units i de tot el món”. D’aquesta manera, a pesar que el G7 no té un paper formal en el procés de discussió de la nova fiscalitat internacional, un pacte en el si d’aquest grup suposaria un poderós impuls per a aconseguir un acord en les negociacions formals que s’estan desenvolupant sobre aquest tema en el G20 i en l’OCDE. En aquest sentit, els Estats Units ha rebaixat les seves aspiracions sobre un impost mínim de societats a nivell global, reduint-les del 21% a una taxa efectiva del 15% amb la finalitat d’ampliar el consens sobre aquest tema.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa