El comerç, molt decebut amb la pròrroga de les restriccions: “Sembla que et vagin matant a bocins”

El Govern estudia ampliar ajuts pels sectors afectats que lamenten perdre "l'esperança" que representaven les rebaixes

La renovació fins al 25 de gener de les restriccions per frenar la tercera onada de covid, ha caigut com una galleda d’aigua freda entre les patronals del comerç, que s’han reunit amb el Govern aquest dijous. En la trobada, l’executiu ha argumentat que la situació epidemiològica està descontrolada i ha promès que està estudiant ampliar les ajudes de 2.500 euros pels negocis obligats a tancar. “Sembla que et vagin matant a bocins, una setmana sembla molt poc però portem gairebé un any així”, lamenta el president de PimeComerç, Àlex Goñi. La mortalitat de les empreses preocupa molt i Foment Comerç adverteix que 1 de cada 3 comerços no alimentaris podrien tancar abans de l’abril.”La nova pròrroga de 7 dies de les restriccions ha sigut molt decebedora, no perquè siguin 7 dies més dels 15 que portem sinó perquè aquest any el sector ha patit molt, està sobreendeutat, amb una caiguda de vendes molt important, amb una mala campanya de Nadal i amb una temporada de rebaixes que gairebé no s’ha pogut fer”, ha lamentat Roger Gaspa, president de Foment Comerç. En la mateixa línia s’expressa Goñi, que ha lamentat que els representants del sector no sabessin amb antelació què passaria. “Nosaltres volem diàleg, no que ens informin mitja hora abans de la roda de premsa”, ha afirmat. Les dues patronals s’han agafat amb escepticisme la promesa del Govern d’ampliar la línia de subvencions i Foment recorda que “2.500 euros no donen ni per pagar la llum” dels establiments obligats a tancar, sobretot en el cas dels de més de 400 metres quadrats.

L’impacte de les limitacions sobre el comerç que s’han donat des de l’octubre és “demolidor”, just quan començava un període de descomptes i consumisme a l’alça que concentra el 35% de la facturació d’aquests negocis. Durant la primera onada de la covid-19, el comerç va aguantar i no es van produir tancaments massius. La situació va canviar amb la segona, quan la xifra de mortalitat empresarial es va enfilar al 15%, segons Foment Comerç. Ara després d’un Black Friday “que només va fer la meitat del comerç” i una campanya de Nadal “que no ha estat especialment bona”, veuen com s’escapa “l’última esperança” de les rebaixes d’hivern, que, de moment, està sent “nefasta” per molts negocis empobrits. Els més grans no poden obrir i el petit comerç només pot obrir la persiana de dilluns a divendres. El confinament municipal limita els compradors a les persones de la mateixa localitat.

“Les rebaixes ja estaven perdudes amb dues setmanes de restriccions, imagina’t amb 3. La preocupació és molt gran. Estem jugant amb el patrimoni personal i entrant en dinàmiques de tancament”, ha explicat Goñi. “Estem molt preocupats per la taxa de mortalitat d’empreses. El 15% del comerç ha tancat i es probable que un altre 20% no arribi a març o abril, sobretot el de les zones cèntriques de Barcelona o el petit comerç dels centres comercials”, ha detallat, en una línia similar, Gaspa. Segons els càlculs de Foment Comerç, les conseqüències del tancament d’un de cada tres comerços no alimentari posa en perill 100.000 llocs de treball. Les dades amb les que treballa PimeComerç mostren que la crisi de la covid-19 s’ha endut per davant entre un 8 i un 12% dels establiments comercials de Catalunya, que no tornaran a aixecar la persiana.

Les patronals mostren “molts dubtes” que la situació pugui normalitzar-se després del 25 de gener i, més aviat, preveuen una situació “d’obrir i tancar” en els propers 3 mesos. Les organitzacions demanen al Govern i a l’Estat que prenguin mesures davant la previsió d’immunització col·lectiva a finals d’any i no deixin morir les empreses. En concret, reclamen que no es prenguin decisions a l’engròs, “a canonades” i es castigui els comerços que incompleixen les mesures sanitàries. “Tenim una pandèmia descontrolada i una economia enfonsada. Amb diàleg i mesures concretes i quirúrgiques podríem tenir més resultats”, ha insistit Gaspa. “Per reduir accidents de cotxe no cal prohibir circular i criminalitzar el cotxe sinó sancionar als conductors que no ho fan bé”, ha exemplificat. “No entenc que anar a comprar unes sabates en un comerç de 50 metres quadrats sigui més perillós que anar en metro”, ha afegit abans de recordar que el temps d’estada a la botiga és cada vegada més curt i que el comerç no es un entorn de socialització. “No és que ens tanquin 7 dies més és que hi ha activitats que porten 18 setmanes tancades”, ha lamentat el president de Foment Comerç.

“Amb els indicadors que tenim (les restriccions) s’allargaran més”, ha dit el representant de la patronal de les pimes, que ha carregat contra el Govern per no ser prou fort com per prendre les decisions que es necessiten per combatre la pandèmia i assegurar que la crisi econòmica no sigui permanent. Per això, Pimec exigeix que les eleccions del 14-F se celebrin: “El país necessita reaccions ràpides i fortes i ara el Govern està fluix i no pren les decisions que hauria de prendre. Les eleccions s’han de fer ara”, ha conclòs.

Comentaris

  Pere 14/01/2021 3:46 pm
  És la pandèmia que mata no a bocins, de cop, a moltes persones arreu del món. Si això hi ha qui no ho comprèn, és que hem retrocedit, abans la gent era més culta i informada.
  Pere 14/01/2021 4:48 pm
  Diners per als MENA n'hi ha, d'aixo no en falta mai.
  27
  140
  Respon
   Nomar 14/01/2021 7:00 pm
   Tu quina mena d'imbècil ets ? Trumpet de merda.
  Ton 14/01/2021 7:11 pm
  Diners pel lladre i per el comerç res de res. Quin puto país de merda som.
  @ Pere 14/01/2021 7:20 pm
  Ets un vulgar i populista Ramon qualsevol. Sou molt ràpids en escriure collonades i "proposar" solucions fàcils i ximpletes a grans problemes de la nostra societat. Una qüestió, perquè no aporteu mai xifres ni dades coherents i fefaents ? A més si fos com dieu, les administracions fan bé en intentar donar un mínim d'eines i formació a uns menors que altrament acabarien directament al carrer, tot i que si n'hi ha que no acaben pprou bé, també n'hi ha d'autòctons.
  Maurici 14/01/2021 7:31 pm
  Al comerç de barris i municipis normals els comerços van bé, si bé no poden vendre en dissabte, els dies feiners sobretot a l'horabaixa hi ha sempre cues, si més no on visc. Un altra cosa son comerços creats solament i estrictament per a turistes, els quals s'han creat solament (!?) pensant en el turisme massificat. És clar si no hi ha turistes no tenen clients, no hi ha vendes, però això s'esdevé a aquesta mena de comerç basat en botigues exclusives per a turistes. Però no se de que es queixen, la majoria son gent que van abandonar feines essencials de tota la vida i que varen voler aprofitar-se de que l'estat espanyol permet el turisme sense planificar ni tenir en compte el teixit social, ni l'entorn social creat des de fa segles. A més el turisme massiu sempre ha estat temporal i estacionari, a l'hivern generalment hivernen... realment no sabem de què es queixen, quan pujen preus turístics i dels habitatges, poca gent es queixa. Som així.
   Maite 15/01/2021 11:44 am
   Totalment d'acord, els comerços del meu barri/poble, no els falta feina, tot el contrari, per tant, potser sobren determinats comerços "oportunistes i especulatius", el consum de proximitat, i necessari, no li va tan malamant, i t'ho dic jo que tinc un comerç.
    Anna 15/01/2021 4:22 pm
    L'arrel del problema és el model turístic i el percentatge de turisme en l'economia del nostre país. Solament cal veure com ho fan millor altres països del nostre entorn. El que no té sentit és que el "model" turístic de Barcelona el copiessin fil per randa del maleït model de la costa en "funcionament" des del anys 60 del segle passat. La majoria de municipis ja son indrets temàtics que viuen únicament de gent que els "visita". A la llarga aquest model turístic és nefast, no us n'adoneu ? Pèrdua del teixit social, destrucció irreversible del patrimoni urbà i natural, la gent que hi viu tot l'any ha de fotre el camp, apareixen hotels arreu (?!), la prostitució i el comerç il·lícits de substàncies hi creix, els llocs de treball son temporals i de baixa qualificació, demaneu-ho a cambrers i quelis... Que les lleis del nostre país i d'Espanya hagin permès tants de disbarats és un CRIM. Desperteu-vos i reaccioneu, ara n'és un ocasió. Desanima quan cada "temporada" els telenotícies ens informen de com ha crescut el "turisme", jo sempre em pregunto, on posarem la gent quan ja no hi càpiga i perquè no ens informen d'altres activitats econòmiques més interessants i productives, per exemple quants parells de sabates s'han venut en relació al període anterior.

Nou comentari