El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Consells per millorar l’eficiència energètica a casa, ajudant al medi ambient i a la nostra butxaca
  • CA

Tot i que sectors econòmics amb molt de pes, com ara el transport, la indústria i els serveis, tenen una importància cabdal en la millora de l’eficiència energètica i, per tant, en la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle derivats de la generació d’electricitat, els ciudadans, individualment, també podem establir tota una sèrie de costums o pautes que no només ens ajudaran a contribuir a aquesta reducció sinó que, a més, ens poden estalviar una bona picossada en la nostra factura de l’electricitat. De fet, el paper dels habitatges és molt important, perquè algunes petites millores o canvis d’hàbits poden arribar a estalviar-nos una gran quantitat d’energia, en un acte de responsabilitat social per posar el nostre granet de sorra en la descarbonització de les nostres vides i les nostres economies.?

El més important per reduir el consum energètic a casa és una combinació d’hàbits i precaucions complementàries molt senzills però que tenen un impacte gens menyspreable. L’ús d’electrodomèstics amb alta eficiència energètica, per exemple, té un paper molt gran a l’hora d’estalviar energia, ja que consumeixen el 55% de l’electricitat que fem servir habitualment. Així doncs, a l’hora d’adquirir-ne un no només hauríem de tenir en compte el seu cost inicial sinó també l’etiqueta d’eficiència energètica, amb l’A com a classe més eficient i la G com la que ho és menys.

Estalvia consum de la nevera

A la cuina

Per a cuinar, l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), un organisme públic pertanyent al ministeri espanyol per a la Transició Ecològica, recomana fer servir els recursos en aquest ordre: microones, olla de pressió i forn, sent aquest darrer l’electrodomèstic amb una despesa energètica més gran.

  • Microones. Fa servir molta menys energia que el forn: aquest aparell petit, si té etiquetatge energètic A, suposa un estalvi d’entre el 60 i el 70%.
  • Forn. Cal evitar obrir-lo mentre està encès, ja que la temperatura baixa uns 25-30ºC i se’l força a fer servir més energia. Apagar-lo cinc minuts abans d’acabar de cuinar, per aprofitar la calor residual, també aconsegueix reduir una mica el seu consum.
  • Cuina de gas o vitroceràmica. Si els recipients són una mica més grans que les zones de cocció emprades, s’aprofita al màxim la calor. Una altra forma d’estalviar energia és fer servir olles de pressió súper ràpides. Un altre consell és tapar olles i paelles durant la cocció per accelerar-la.
  • A la rentadora. El 90% del seu consum és per escalfar aigua, així que es recomana programar cicles curts i amb aigua freda o tèbia, estalviant entre un 80 i un 92% d’energia. Utilitzar-la quan sigui plena i optar per models amb baix consum energètic també permet estalviar un 40-70% d’energia.
  • Rentavaixelles. Rentar els plats a mà amb aigua calenta suposa un 40% més de consum que emprant el rentavaixelles. Són especialment recomanables els biotèrmics, que compten amb dues preses independents d’aigua i permeten una reducció del 25% del temps de rentat i energia.
  • Frigorífic. És l’electrodomèstic de la cuina que més energia consumeix i arriba a ser un 19% de la factura de l’electricitat. Cal situar-lo de forma adequada evitant llocs on toqui el sol, descongelar-lo periòdicament per evitar que es formin capes de gel i mantenir la seva temperatura a 5 graus per a la refrigeració i -18 per a la congelació.

Al bany

  • Calderes: És el segon gran consumidor d’energia de la llar: un 26% del total. L’opció més eficient són les bombes de calor elèctriques.
  • Aigua, millor freda. És preferible fer-la servir sempre que sigui possible i racionalitzar-ne el consum. També és molt important no deixar aixetes obertes de manera innecessària, com ara durant l’afaitat o mentre ens raspatllem les dents.
  • Dutxes. Dutxar-se enlloc de banyar-se permet estalviar moltíssima aigua i energia (una dutxa consumeix quatre vegades menys). Al mercat hi ha capçals i reductors de cabal per a les aixetes que ens ajuden a gastar la meitat d’aigua i d’energia.
  • Evitar degotejos i fugides de les aixetes. El degoteig de l’aixeta del lavabo significa una pèrdua de 100 litres d’aigua al mes. Els reguladors de temperatura amb termòstat, sobretot per a la dutxa, poden estalviar un 4-6% d’energia. Els sistemes de doble polsador o descàrrega parcial per a la cisterna del vàter són també una bona opció.

 

La il·luminació

Els llums són l’àmbit on es pot estalviar més. Així, els objectius de la il·luminació eficient són reduir el consum, allargar la vida de les bombetes i reduir l’impacte sobre el medi ambient. La tecnologia LED compleix aquests objectius, i contribueix a l’economia circular. Aquestes són les recomanacions:

  • Substituir les bombetes per llums LED: a mateix nivell d’il·luminació, estalvien un 90% d’energia i tenen unes 50.000 hores de vida útil. És el sistema d’il·luminació més eficient, transforma en llum el 90% de l’energia consumida.
  • Si a la llar hi ha nens o es té l’hàbit de deixar llum encesos, pot ser una bona idea instal·lar un sistema detector de presència.

Aparells d’aire condicionat a l’exterior d’un edifici

Aïllament, calefacció i aire condicionat

Els edificis on vivim requereixen molta energia per escalfar-se a l’hivern i estar frescos a l’estiu. L’aïllament tèrmic, doncs, és fonamental per a l’eficiència energètica. Els vidres o finestres dobles redueixen quasi a la meitat la pèrdua de calor, i petites millores poden comportar estalvis de fins a un 30% en calefacció i/o aire condicionat. L’aïllament de portes i finestres pot representar un 10%-25% d’aquest estalvi. Per tapar les escletxes i disminuir infiltracions d’aire de portes i finestres, es poden fer servir mitjans senzills i barats com la silicona, la massilla o el rivet. A més, també cal aïllar els tambors de les persianes. Enganxar làmines adhesives de material plàstic transparent a marcs i vidres, a més, també és una bona idea.

Pel que fa a la calefacció, cal tenir en compte que per a cada grau que augmentem la temperatura, s’incrementa el consum d’energia aproximadament un 7%. Un dels sistemes de calefacció més eficients és el sòl radiant, que comporta un estalvi d’energia important no només perquè l’aigua que circula pels tubs del sòl té una temperatura inferior a la d’altres sistemes de radiadors sinó perquè la calor es reparteix des del sòl, fet que suposa una distribució més homogènia. A l’hora de fer servir l’aire condicionat, és recomanable fixar la temperatura a 25 graus, ja que cada grau inferior consumeix un 8% més d’energia.

 

Aparells electrònics

Segons un estudi de la UE, els electrodomèstics en stand by suposen una despesa energètica de 7.000 milions d’euros anuals i causen l’emissió de 20 milions de tones de CO2. En una llar mitjana, el 75% de l’electricitat utilitzada per fer funcionar els productes electrònics es consumeix quan estan apagats. Amb totes aquestes dades es fa evident la importància d’apagar del tot els aparells electrònics quan no els fem servir. L’ús d’una regleta anti stand by ens pot ajudar a apagar d’un cop tots els aparells i evitar que quedin encesos durant la nit, estalviant-nos més de 40€ anuals. Pel que fa a l’ordinador, la pantalla és la part que més energia consumeix: deixar-la encesa és com utilitzar un llum de 75 watts. Els estats de repòs de l’ordinador, a més, suposen un consum d’energia de fins a un 15% del normal.

Model antic de comptador elèctric

Els nous comptadors digitals poden ser els nostres aliats

La Unió Europea vol substituir almenys el 80% dels comptadors convencionals per d’altres d’intel·ligents el 2020, ja que el mesurament intel·ligent i el desplegament de xarxes intel·ligents poden, per sí sols, reduir les emissions a la UE fins a un 9%. En aquest context, en els últims anys s’ha treballat en la instal·lació dels nous comptadors. Entre altres funcionalitats, amb ells els consumidors podem conèixer les dades del nostre consum elèctric de forma quasi instantània, amb informació fiable i constant sobre el comportament de la xarxa, cosa que permet prendre decisions millors per al sistema elèctric. Així s’eviten sobrecàrregues, es disminueixen les pèrdues de distribució, es millora l’eficiència energètica i es contribueix a la reducció d’emissions de CO2.

A Catalunya, el 96,3% dels comptadors ja són intel·ligents i, d’aquests, el 98% estan connectats amb l’altre component clau: el Concentrador. Situat, la majoria dels casos, en els centres de transformació elèctrica, abasta una zona determinada (un carrer, un barri…) i emmagatzema les dades dels comptadors i transmet transmetre la informació al Sistema Central de Tele Gestió mitjançant comunicacions mòbils d’operador (GPRS, 3G) per tal d’adaptar, per exemple, la generació d’electricitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa