Els brots de pànic pel la virulència del coronavirus també han arribat als mercats borsaris. Com una muntanya russa, els valors cotitzats s’enfonsen en la més absoluta misèria un dia i l’endemà tornen a respirar, per, poques hores després, retornar als inferns. La borsa és el reflex de la societat, on la incertesa i la por juguen un paper decisiu en la presa de decisions, a falta de la bola de vidre que pugui preveure quan i en quines condicions l’economia, la macro i la micro, superarà la crisi del Covid-19. En el cas de l’IBEX-35, la declaració de l’estat d’alarma va enfonsar els valors fins als 6.100 punts –per a fer-nos una idea, el 2 d’octubre del 2017, l’endemà del referèndum a Catalunya, el parquet espanyol se situava en 10.225 punts, i el 27-O, amb la declaració d’independència, l’IBEX tancava amb 10.175 punts)-, i dues setmanes després, tot just arriba als 6.800 punts. 

I com els parquets borsaris, centenars de milers de petites i mitjanes empreses, autònoms i treballadors per compte aliè viuran uns mesos d’incertesa absoluta sobre el seu futur afrontant per primera vegada una crisi que no està provocada per un funcionament corromput o desviat de la pròpia economia, com va succeir amb la crisi financera i econòmica global del 2008, sinó per un factor exogen incontrolable i d’efectes imprevisibles, el coronavirus. “Seran uns mesos clau per determinar la seva supervivència o mort”, relata a El Món el professor de la Barcelona School of Management Albert Sagués: “La incertesa és total a tots els nivells, tant a les empreses de l’IBEX com a les pimes, sovint proveïdores de grans empreses, que alhora contracten autònoms o tenen treballadors en plantilla. L’economia s’ha confinat per veure què passa i intentar prevenir al màxim els efectes negatius”.

I quan pot durar aquest confiament econòmic? A parer de Sagués, es podria allargar fins al juny, i aleshores serà el moment de fer balanç de la virulència del coronavirus en l’economia: “Quan tothom comenci a treure el nas serà el moment de fer el recompte dels caiguts, és a dir, veure qui ha pogut passar aquesta fase crítica. I després ja es veurà com es fa la digestió dels efectes econòmics, perquè el que és segur és que les empreses que sobrevisquin ho faran havent-se endeutat molt més i hauran de gestionar aquest nou escenari”, remarca el professor de la Barcelona School of Management.

Les empreses tambe? han d'afrontar el coronavirus

Les empreses tambe? han d’afrontar els efectes del coronavirus

Tot i que la crisi que es pot generar ara és molt diferent de la del 2008, Sagués creu que es van aprendre algunes coses aleshores: “Els efectes més directes i més dolents es van tapar amb el finançament del BCE, amb un deute que els bancs no han tornat. Ara es tracta és de veure com les empreses i autònoms que podran ajornar l’IVA i que demanaran crèdits subsistiran, perquè ells sí que hauran de tornar els préstecs”. Pel que fa a l’IBEX, Sagués creu que es recuperaran amb el temps, però hauran de passar uns mesos perquè els mercats tinguin prou indicis per saber si poden tornar a confiar en les cotitzades o no”.

I aquest expert apunta un efecte que va més enllà dels purament comptables, un canvi de model social: “Està clar que el Corte Inglés seguirà venent i Apple seguirà venent telèfons i que la gent seguirà anant als restaurants. Però és probable que aquesta crisi provoqui un canvi en els hàbits dels consumidors i el comportament de la societaat, que jo crec que serà un canvi generacional. Potser no canviarem de mòbil tan sovint, consumirem d’una altra manera i a la nostra empresa es plantejaran la possibilitat de fer teletreball, que fins ara generava molta desconfiança però amb el coronavirus s’ha vist que és eficaç. I també s’ha fet evident que no cal desplaçar-nos contínuament en cotxe o en moto per fer reunions”.

Aquesta crisi, del tot imprevista i inoculada des de l’exterior de l’economia, modificarà també els paràmetres de confiança dels inversors. Com remarca Albert Sagués, “els mercats financers també s’han confinat, en el sentit que han sortit en massa dels valors cotitzats. Si jo sóc un fons d’inversió i no sé qui està contagiat -empreses- ni quins dels contagiats es recuperaran o moriran, el més raonable és que confini les inversions venent les accions”. 

Una professional sanitària entrega una mostar per fer la prova del coronavirus a l'Hospital Clínic | ACN

Moltes empreses s’hauran d’endeutar per parar el cop del coronavirus  | ACN

 

Nou comentari