Diners públics i vacunació accelerada, claus per salvar l’estiu empresarial

La Setmana Santa, prova de foc per al turisme, que suposa el 20% del PIB català. Des de la pandèmia, el 40% de les empreses del sector no han tornat a obrir

Un any després de l’esclat de la pandèmia, el virus està instal·lat en la vida social i en la salut dels ciutadans, però també en el teixit econòmic del país. La fatiga pandèmica és evident, més encara quan molts experts ja donen per feta la quarta onada de Covid-19 després de Setmana Santa o la veuen ja començada. Una fatiga que també ha causat estralls entre les pimes del país. Segons dades de la darrera enquesta de clima empresarial que recull l’Idescat, un 63% de les pimes catalanes han patit una reducció mitjana del 35% de la seva facturació des del març del 2020, un terç tenen problemes greus de liquiditat i de tresoreria i un 20% han hagut d’aturar la seva activitat l’any passat. Però la dada més sagnant en aquest terreny és per a la restauració i l’hostaleria, amb el 40% de les seves empreses aturades. I les que estan en actiu, han perdut el 90% de la facturació i han hagut d’acomiadar de forma permanent o temporal el 87% dels treballadors. En aquestes circumstàncies, arrenca la Setmana Santa, amb restriccions notables però amb un cert aire perquè el turisme interior i el consum aportin un baló d’oxigen a un sector que aporta el 20% del PIB català i que malda per arribar viu a l’estiu.

En aquest sentit, l’obertura parcial de la mobilitat i l’alleugeriment d’algunes restriccions és “una mena de prova pilot del que veurem els propers mesos, i la campanya de vacunació està directament relacionada amb la velocitat de la recuperació econòmica”, explica en conversa amb El MÓN el professor del Departament de Finances, Comptabilitat i Control de la UPF Barcelona School of Management Andrei Boar. Però aquest expert té clar que aquesta recuperació “haurà d’anar acompanyada de fortalesa en l’ecosistema empresarial. Si es recupera la normalitat però han tancat el 30% de les empreses, la recuperació serà molt més lenta. Per tant, ara cal aturar la sagnia d’empreses tancades, que ja representa el 20% del total durant la crisi. S’ha d’aturar la sagnia des de les administracions, assegurant que hi hagi els recursos necessaris per a aquesta recuperació”.

El turisme rural i de proximitat rebrà un impuls arran de les restriccions de mobilitat

Si aquest estiu es permet la mobilitat com a mínim per Europa, “caldrà que tinguem a casa nostra les empreses funcionant i que puguin contractar gent o treure’ls de l’ERTO per rebre turistes. Si tanquen hotels i restaurants per falta de liquiditat, de què servirà que puguin venir turistes estrangers?”, es pregunta. Andrei Boar, que valora positivament el paquet de mesures per valor d’11.000 milions d’euros aprovat recentment pel govern de l’Estat. Ara bé, remarca que no s’ha explicat encara com es finançaran aquestes ajudes, tenint en compte que el deute públic s’aproxima al 120% del PIB. En qualsevol cas, el professor de la UPF-BSM té clar que “arribar a l’inici de la recuperació amb menys empreses actives de les actuals tindria un cost a llarg termini molt més elevat que si ara ens endeutem per afavorir-les”.

La recepta, segons Boar, és molt clara: “Accelerar la vacunació i donar ajudes públiques, són la llavor del primer pas cap a l’anhelada recuperació que pot arribar a l’estiu”. Pel que fa a la vacunació, concreta que cal “accelerar el calendari”, perquè al seu entendre “no té cap sentit que tinguem 400.000 vacunes en un frigorífic i només en posem 80 en un dia”. I és que a parer d’Andrei Boar, a l’estiu cal tenir vacunada entre “el 30% i el 40% de la població”, i que “els països d’on vinguin els turistes estiguin vacunats”. Però i si s’arriba a l’estiu sense un bon percentatge de vacunació o no es permet la mobilitat internacional? Aleshores Andrei Boar creu que a Catalunya serà una oportunitat “per al turisme rural i de qualitat que també haurem de saber aprofitar”.

De fet, el sector turístic europeu ja dona per perduda la Setmana Santa i s’aferra a la recuperació de la mobilitat a l’estiu per començar la seva recuperació. Després d’un any amb la mobilitat reduïda al màxim per frenar l’expansió de la Covid-19, el sector turístic, un dels més afectats per la pandèmia i que representa el 10% del PIB europeu admet que moltes empreses no arribaran a l’estiu per falta de liquiditat. Aquests dies seran una prova de foc interna per a cada país, i un test d’estrès per a les empreses del sector turístic.

Comentaris

  Català 02/04/2021 8:07 am
  L'estiu empresarial no el salven ni Jenner, Pasteur i fleming plegats.
  Excomunion del PapaPaquito hp 02/04/2021 6:52 am
  Papa Paquito, chorizo de vacunas, eres un HP
  La famiglia Pujol 01/04/2021 10:57 pm
  La gencat està negociant el 3% amb els russos, una micaca de paciència.
  mike 01/04/2021 7:19 pm
  que l'estat o la generalitat comprin JA la vacuna Sputnik V i deixem-nos de xorrades! hem de vacunar el màxim de la població l'abans possible sense estupideses polítiques pel mig!

Nou comentari