El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Denúncia contra Ryanair per coaccions als tripulants de cabina davant la vaga
  • CA

 

Els sindicats USO i Sitcpla han presentat una denúncia davant el Jutjat d’Instrucció número 35 de Madrid per coaccions als tripulants de cabina de Ryanair davant la vaga prevista pels dies 25 i 26 de juliol. En un comunicat, els sindicats asseguren que els tripulants de cabina i passatgers de la companyia han rebut un correu electrònic de la direcció per conèixer si secundaran o no la vaga convocada i si volen fer serveis mínims o contribuir a minimitzar els efectes de l’aturada.

 

Ernesto Iglesias, responsable de Vol d’USO Sector Aeri, ha explicat que el jutjat ha denegat les mesures cautelars que havien sol·licitat, que feien referència a la prohibició expressa a Ryanair perquè s’abstingui a realitzar aquestes enquestes, “la qual cosa considerem un delicte contra els drets dels treballadors en coaccionar a la plantilla que vulgui secundar la vaga”.

 

USO ha detallat que la companyia irlandesa va enviar aquest dimarts a la seva plantilla de tripulants de cabina i passatgers (TPC) un email en què se’ls remetia una enquesta sobre si secundaran o no la vaga dels dies 25 i 26 de juliol, a més d’amenaçar els treballadors que no responguessin abans de les sis de la tarda del dia 18 de juliol després de “rebre un email personal el dijous reclamant la seva resposta”, segons apunten. 

Segons el sindicat, en aquesta enquesta Ryanair amenaça amb descomptar a cada treballador que vagi a la vaga entorn dels 400 euros, “la qual cosa suposa la tercera part de la mensualitat d’un TCP a Espanya”. D’altra banda, Iglesias recalca que Ryanair, “en aquesta particular enquesta coercitiva, fa esment exprés al nostre sindicat, a qui acusa de no haver volgut asseure’s a negociar”. “Tots els intents de reunió amb Ryanair van ser avortats en el mateix punt: quan la companyia ens ha intentat imposar qui aniria a negociar per la nostra banda. Si no va haver-hi reunions, és perquè tenim la suficient sobirania com a organització per no plegar-nos als mandats d’una empresa”, puntualitza. 

A més d’acudir a la justícia, USO i Sitcpla han enviat una carta al ministre de Foment, José Luis Ábalos, sol·licitant una reunió de caràcter urgent per explicar la seva versió del conflicte, en relació a “les solucions que s’hauran d’aplicar perquè Ryanair passi a ser una companyia normal, que compleix amb la legislació laboral i de Seguretat Social”, a més de “revertir una possible imposició de serveis mínims a l’estil del govern sortint que, en ser tan restrictius, han allargat innecessàriament els conflictes a més del patiment de treballadors i usuaris”.

 

“Davant aquest nou capítol d’indefensió davant la justícia, esperem que des del govern dirigit per Pedro Sánchez s’aposti pel lliure exercici del dret a la vaga, que sempre han defensat, i s’actuï amb responsabilitat per protegir els drets dels treballadors de Ryanair a Espanya”, reclama Iglesias.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa