El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El consum d’electricitat cau un 4,6% durant el primer dia laborable en estat d’alerta
  • CA

La declaració de l’estat d’alerta al territori espanyol ha fet minvar el consum dels principals subministraments d’energia a Catalunya. Segons dades facilitades per Endesa –l’empresa que controla el 95% del mercat energètic al Principat-, el consum d’electricitat a les onze del matí d’aquest dilluns ha estat un 4,6% inferior respecte al dilluns anterior. Aquest descens ve marcat per la davallada de consum de les grans empreses, segons asseguren des de l’operadora. “El consum en l’àmbit domèstic ha augmentat, perquè molts estem fent teletreball, mentre que al sector industrial el consum s’ha reduït”, explica a l’ACN Oriol Osan, portaveu d’Endesa.

Segons ha assenyalat, el descens és “notable”, però no es tracta d’una de les davallades “més importants” que s’han registrat. Des de l’empresa prefereixen ser prudents i creuen que s’hauran de fer valoracions a mesura que avanci la setmana. De fet, al conjunt de l’estat espanyol les xifres són força semblants: entre aquest dilluns a les onze del matí i el dilluns de la setmana passada, el consum d’electricitat ha caigut un 5,23%.

Pel que fa al consum de gas, la companyia de transport de gas natural Enagás assegura que la variació a Catalunya és encara imperceptible i que la planta de gasificació de Barcelona funciona amb tota normalitat. Les últimes dades de les quals disposa l’empresa –fan referència al passat divendres 13 de març- assenyalen que el consum al Principat encara no ha variat. Malgrat tot, les dades registrades a Madrid, on els efectes del coronavirus van començar a fer-se evidents més aviat, demostren que el sector gasista també notarà els efectes derivats de l’estat d’alerta.

El divendres 13 de març, la demanda de gas del sector industrial madrileny va caure un 20% respecte a un divendres de març “habitual”, segons apunten des d’Enagás. En línia amb el que expressa Endesa, des d’Enagás comenten que el descens “no és molt elevat” i creuen que pot haver-hi altres factors a tenir en compte més enllà del coronoavirus per explicar aquesta caiguda. A més, la companyia destaca que el preu ‘spot’ del gas (el preu del gas natural que arriba a través dels vaixells) es troba ara en valors mínims i, per tant, una pujada de preus no suposaria un gran tràngol pels consumidors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa