Giró elogia la UE i critica l’Estat per la “voluntat recentralitzadora”

El conseller assegura que el prestigi de les institucions europees augmentarà arran de la reacció "ràpida" a la crisi de la pandèmia

Les oportunitats es poden trobar més a Brussel·les que a Madrid, també en l’àmbit econòmic. És la filosofia que es desprèn del discurs d’aquest dijous del conseller d’Economia de la Generalitat, Jaume Giró, que ha elogiat la reacció “ràpida” de la Unió Europea (UE) a la crisi provocada per la pandèmia i l’ha contraposat a la “voluntat recentralitzadora” de l’Estat en la gestió dels fons Next Generation. Giró ha fet aquesta anàlisi en la presentació del número 106 de la revista Nota d’Economia, que edita la conselleria i que recull articles de diversos experts sobre la situació econòmica del país després de més d’un any de Covid, informa l’ACN.

Per a Giró, la resposta de la UE a la crisi econòmica que ha arrossegat la pandèmia ha sigut “excel·lent”, fins al punt que el prestigi de les institucions europees en sortirà “reforçat” i creixerà el sentiment de pertinença dels ciutadans a Europa, ja que ha demostrat “determinació i rapidesa” i ha fet “un gir de 180 graus” en la seva política fiscal. El conseller ha defensat enèrgicament els fons Next Generation i ha subratllat que són un instrument “de transformació estructural”, i no de simple superació de la crisi conjuntural. En la seva defensa del funcionament de les institucions comunitàries, ha assenyalat que s’ha de trencar la idea instal·lada sobre l’excés de burocràcia que regeix a Europa, perquè aquesta vegada han demostrat “molta capacitat de reacció”.

El programa Next Generation es diu com es diu, segons el conseller, perquè és “una declaració d’intencions”. I per això s’ha queixat que, davant d’aquest punt de partida de la UE, que considera tan positiu, la resposta de l’Estat espanyol sigui una voluntat manifesta de controlar la gestió dels fons: per a Giró, és una “llàstima que l’Estat posi la seva vocació recentralitzadora per davant dels interessos dels catalans”.

Comentaris

    Horaci 23/09/2021 6:51 pm
    De tant en tant va bé que algú aclareixi temes de cara a l'Estado-chupoptero que segueixen com a l'època dels felipines. Actualment a Europa la gran majoria ja s'han retirat de les antigues colònies. I els tocatimbals de madrid ja triguen massa per deixar l'època de les mòmies.

Nou comentari