La consciència verda de les empreses

Aquest dimarts 5 de juny va ser el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada dedicada a sensibilitzar la població sobre la necessitat de contribuir a la sostenibilitat ambiental. La implicació de les empreses és vital per aturar el canvi climàtic
Cada vegada més empreses adquireixen compromisos ambientals voluntaris.
Cada vegada més empreses adquireixen compromisos ambientals voluntaris. | Pixabay

L’esgotament de l’aigua dolça, la pluja àcida, l’augment de l’acidesa dels sòls, la contaminació atmosfèrica, la reducció de la capa d’ozó, la pèrdua de la biodiversitat..., són senyals d’alarma que el planeta ens envia des de fa dècades. Els governs legislen  i els ciutadans fan petites accions quotidianes per mirar de reduir la petjada que deixem els humans. Però aquests senyals arriben als despatxos de les grans empreses? Sens dubte, i cada vegada més empreses, grans i petites, es comprometen amb el creixement sostenible i adopten mesures per minimitzar els efectes que la seva activitat genera en l’entorn. La responsabilitat ambiental, la consciència verda, és un element clau en la presa de decisions de moltes corporacions. Avui, 5 de juny, se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada dedicada a sensibilitzar la població sobre la necessitat de contribuir a la sostenibilitat ambiental, és un bon moment per constatar el compromís voluntari que adopten les empreses en aquesta lluita global contra el canvi climàtic més enllà de les accions obligades per llei.


 

L’estalvi energètic és una de les claus de volta. Moltes empreses dediquen grans esforços a les polítiques de reducció de costos energètics associades a la seva activitat, conscients que l’esgotament progressiu dels recursos energètics fòssils i l’impacte ambiental que provoquen obliguen a caminar cap a un nou model basat en un desenvolupament més sostenible. En aquest, sentit, una empresa de casa nostra dedicada al gas i l’electricitat serveix com a exemple d’aquesta voluntat de fer una transició energètica. Gas Natural Fenosa comparteix la visió per “una transició ordenada i eficient de la nostra economia cap a un model baix en carboni” i es mostra “conscient de l’oportunitat que representa per al nostre sector el compliment d’aquesta premissa”. I com es materialitza aquest compromís? “Amb la generació renovable d’energia, l’ús de tecnologies innovadores i respectuoses i la posada en marxa d’actuacions compromeses amb el medi ambient, redueixen la nostra petjada ambiental i eviten les emissions de CO2”, explica la companyia.


Els projectes de Gas Natural Fenosa respecten els estils tradicionals de vida de les comunitats locals.
Els projectes de Gas Natural Fenosa respecten els estils tradicionals de vida de les comunitats locals. | Pixabay

 

De fet, la companyia energètica ha adquirit uns compromisos amb la societat i els seus clients per anar més enllà del compliment de la legislació i les disposicions reglamentàries per a la protecció de l’entorn, entre els quals hi ha fomentar i col·laborar en la conservació de la biodiversitat en l’entorn de les seves instal·lacions, amb una atenció especial sobre els espais protegits, i si és necessari, restaurar zones i sòls degradats i adoptar mesures per minimitzar els possibles efectes adversos de la seva activitat sobre la biodiversitat. En aquest sentit, el seu compromís en cada projecte passa per respectar els estils tradicionals de vida de les comunitats locals que afavoreixin la conservació i utilització sostenible de l’entorn. Podeu descobrir aquí tots els compromisos de la companyia per protegir el medi ambient.


 

 

Els intangibles també poden ser verds

 

Si la implicació d’una companyia energètica és molt evident i necessària, això no vol dir que altres empreses que presten serveis intangibles no necessitin tenir consciència verda. Quins compromisos pot adquirir un banc, per exemple? Més enllà de les evidents accions d’estalvi energètic i reciclatge de materials emprats en la gestió d’oficines, pot posar condicions als projectes que finança. I aquest és el cas de CaixaBank. El 2003 es van definir els Principis d’Equador, un decàleg perquè les institucions financeres puguin determinar, avaluar i administrar els riscos socials i ambientals dels projectes que financen. Les institucions que s’adhereixen voluntàriament a aquests principis es comprometen no només a implementar aquestes polítiques ambientals i socials en la seva operativa interna, sinó també a seleccionar clients o projectes que segueixin aquests principis bàsics.


Les Nacions Unides celebren el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) des de l’any 1974.
Les Nacions Unides celebren el Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) des de l’any 1974. | Pixabay

 

Des de l’any 2007 CaixaBank forma part del selecte grup i dóna suport a iniciatives i projectes més respectuosos amb el medi ambient i que contribueixin a prevenir, mitigar i donar resposta al canvi climàtic. Per altra banda, l’entitat catalana contribueix també als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, i, en especial, a tres aspectes clau: l’energia assequible i no contaminant, la producció i el consum responsable i l’acció per protegir el clima.
Comentaris

envia el comentari