CECOT critica la gestió dels ERTO per part del govern espanyol

Carrega contra la "manca de qualitat democràtica" de l'Estat i "l'exhibicionisme de la política"

El president de Cecot, Antoni Abad, crítica la gestió que l’executiu espanyol ha fet dels ERTO i lamenta que el SEPE encara “tingui pendents nòmines de fa tres mesos”. Retreu al govern de Pedro Sánchez que faci pagar part de les cotitzacions a companyies que encara estan tancades o que les penalitzi si volen “desactivar” de l’expedient algun empleat. Abad n’ha parlat en una sessió del Cicle de Diàlegs del Fòrum Cecot. També ha assenyalat la “baixa qualitat democràtica” de l’Estat i l’elevat “exhibicionisme de la política”. Ha dit que cal dialogar, col·laborar i cooperar per generar confiança entre l’administració i la ciutadania. Així, reivindica el “dret a decidir” com una eina per poder fer consultes sobre grans temes de país.

Antoni Abad ha assegurat que a diferencia del que va passar l’any 2009, durant la crisi d’aquest 2020, el teixit econòmic i empresarial “estava intacte i sense sectors amb bombolles”. Amb tot, ha reconegut que l’aturada de totes les activitats per Reial Decret ha tingut unes “conseqüències tremendes”. Explica que el 98% de les Pimes “no estaven preparades per sobreviure un, dos o impensablement tres mesos” sense operar. “Hem après que l’Estat no som tots”, ha lamentat Abad que ha trobat a faltar una major intervenció de l’executiu espanyol. Així, ha apostat per una “resposta conjunta”. Tot i que reconeix que els ERTO han estat un instrument cabdal per salvar empreses i llocs de treball, ha criticat la gestió que se n’està fent per part del govern espanyol. Recorda que el SEPE encara té nòmines de fa tres mesos pendents de pagament. “No es propi d’una democràcia moderna”, ha indicat. En aquesta línia ha considerat “molt greu” que l’instrument estrella per superar aquesta crisi obligui les empreses que encara segueixen tancades a assumir una part de les cotitzacions. També ha rebutjat que “desactivar empleats dels expedients” tingui conseqüències. “Així no pots tractar els teus ciutadans i els instruments de treball que son les empreses”, ha etzibat.

La setmana passada Cecot va fer arribar una pregunta escrita a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, demanant conèixer el nombre total de treballadors i treballadores que queden encara per cobrar aquestes prestacions en les seves diferents modalitats, així com la distribució per comunitats autònomes. A l’escrit, la patronal també preguntava sobre la data prevista d’abonament i els motius pels quals el SEPE va desestimar l’oferiment dels Serveis Públics d’Ocupació autonòmics per coordinar els ERTO a nivell territorial. L’entitat indicava que la proximitat amb els usuaris i la informació actualitzada dels serveis de les comunitats “millorarien la gestió i la tramitació”. Amb tot, reconeix que 1,5 milions de treballadors dels 3,4 milions afectats per expedients, ja s’han reincorporar a la feina. En aquesta línia, insisteix en ampliar els terminis fins a finals d’any per a aquelles empreses que no han pogut reiniciar encara la seva activitat per l’impacte de la covid-19.

Abad també s’ha referit a la manca de qualitat democràtica de l’Estat i ha apostat per cooperar, dialogar i col·laborar per incrementar la confiança entre la ciutadania i les administracions. “Si no dialoguem i a Espanya no es dialoga des de la transició, al final tot té conseqüències”, comenta Abad que apunta que “quan la política és tan exhibicionista, tan poc empàtica i tan poc ocupada en la gestió dels recursos, la qualitat de la democràcia té molta transcendència”. Abad ha considerat que aquest fet va evidenciar-se quan Catalunya va reivindicar el dret a decidir. “Vam demanar poder ser consultats de manera freqüent sobre grans temes perquè vam considerar que seria bo per la política. Jo ho segueixo reivindicant”, afirma. Matisa que aquest dret a decidir és aplicable a un referèndum, una consulta no vinculant, o simplement “per apel·lar a aquesta taula rodona on s’haurien d’orientar les bones decisions”.

Nou comentari