La CE eleva al 3,1% el creixement d'Espanya per al 2017 però avisa que Catalunya pot suposar un "risc"

Brussel·les diu que per ara "la reacció dels mercats" a la situació catalana "ha estat continguda" però lamenta la "incertesa" amb els pressupostos
Comissió Europea

 

La Comissió Europea ha elevat aquest dijous fins al 3,1% el creixement d'Espanya per aquest any, 3 dècimes per sobre de les previsions que va fer a la primavera, però ha avisat que la situació a Catalunya pot suposar "un risc" pel PIB en el futur. En les seves previsions econòmiques de tardor, la CE millora una dècima el pronòstic per a Espanya per al 2018, fins al 2,5%, i per al 2019 preveu un augment del 2,1%. També espera que l'atur passi del 17,4% aquest any, fins al 15,6% el 2018 i el 14,3% el 2019. "La reacció dels mercats als esdeveniments recents a Catalunya ha estat continguda", admet la Comissió Europea en el seu informe, on avisa, però, que hi ha "un risc que els esdeveniments del futur puguin tenir un impacte en el creixement". Amb tot, Brussel·les considera que "no es pot anticipar en aquestes alçades" fins a quin punt podria afectar la situació política a Catalunya el PIB espanyol.


En el seu informe, la Comissió Europea també assenyala la "incertesa" amb els pressupostos del 2018 o el rescat a les radials com elements que poden perjudicar el compliment del dèficit. En qualsevol cas, en les seves previsions, la Comissió Europea preveu que Espanya tanqui el 2017 amb un dèficit del 3,1%, que disminueix fins al 2,4% per a l'any que ve i l'1,7% pel 2019. Això li permetria, per tant, complir amb els objectius previstos. Pel que fa al deute, Brussel·les assegura que serà del 98,4% aquest any, del 96,9% el vinent i del 95,5% el 2019. 
 

A mitjans d'octubre, el govern espanyol va rebaixar del 2,6% al 2,3% la previsió de creixement del PIB per al 2018, i va situar al 3,1% la d'aquest any, en línia amb el que ha marcat Brussel·les. En el Pla Pressupostari 2018 que va enviar a la Comissió Europea, el govern espanyol va culpar la situació de Catalunya d'aquesta rebaixa, assegurant que "l'eliminació de la incertesa i l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat del 2018" faria augmentar el creixement. 

Comentaris
Mantira
Ai, va di el Albér, ca cataluña faría hundí lacunumía aspañola, y dons, yo u crec aixi, dons
remigio III
Aquí ens parlen de superàvit i més endavant de dèficit: com quedem. Superàvit o dèficit. Totes dues coses no poden ser. Dic jo. Ja no crec el que ens diuen els comunicats d'economia europeus. El BCE està evitant l'enfonsament de borbònia artificialment. O siga, quan deixe de comprar bons les coses es posaran reals i fotudes. Els diners per a pagar deute el govern els ha emprat per a terroritzar la República Catalana. En crec el que explica el Sr. Becerra.

envia el comentari