Nou màxim històric dels preus de la indústria a Catalunya

Els preus de la indústria a Catalunya han assolit un nou màxim històric durant aquest mes d’octubre passat i han arribat a créixer fins a un 17,6% respecte l’any passat. Aquestes dades es recullen per comunitats des de l’any 2002. Segons les xifres provisionals que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquesta taxa és gairebé quatre punts superior a la registrada durant el mes de setembre. Això fa que ja s’acumulin quatre mesos consecutius a l’alça arran de la crisi de les matèries primeres.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), al nostre país l’increment de preus respon en gran part a l’encariment de l’energia (+59,6%), els productes metal·lúrgics (+46,1%) i els productes químics (+25,9%). Pel que fa al conjunt de l’Estat espanyol, l’Índex de Preus Industrials (IPRI) a l’octubre ha crescut un 31,9% interanual, la variació més alta des del gener de 1976.

Cal tenir en compte que, tot i el fort augment de preus que ha patit Catalunya, es tracta d’un dels territoris de l’Estat on menys s’encareixen aquest tipus de productes. De fet, per sota del nostre país només hi apareixen La Rioja i el País Valencià (territoris que han registrat variacions del 12,7% i del 16,9%, respectivament). A l’altra banda del rànquing hi ha comunitats com Astúries o les Canàries, on la taxa interanual de l’IPRI s’ha situat per sobre el 80%. Així doncs, des que va començar l’any, els preus industrials a Catalunya s’han incrementat un 16,5%, impulsats per l’energia (+52,8%) i els béns intermedis (+17,6%). Pel que fa al conjunt de l’Estat, l’IRPI ha crescut un 29,4% en l’acumulat de l’exercici.

Aquestes dades arriben pocs dies després que a l’eurozona es registrés un augment del 4,1% de la inflació, un fet que va marcar màxims no vistos des del 2008. Segons dades de l’Eurostat, la taxa d’inflació interanual ha augmentat set dècimes a la zona euro respecte al setembre. L’increment s’explica principalment per l’encariment de l’energia amb un augment del 23,7% a l’octubre, més de sis punts més que al setembre.

Nou comentari