El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les s’inclina per permetre els estats endeutar-se per sobre dels límits un any més
  • CA

La Comissió Europea s’inclina per mantenir les regles fiscals suspeses el 2022. Després que al març del 2020 suspengués les normes fiscals per al 2020 i el 2021 per permetre als estats gastar més per fer front a la crisi per la covid-19, ara l’executiu europeu aposta per mantenir la suspensió l’any que ve tenint en compte “els actuals indicadors preliminars”. La comunicació publicada aquest dimecres és un primer posicionament sobre l’activació o no de les regles fiscals el 2022, però la proposta final es farà pública al maig basant-se en les previsions econòmiques de primavera. En el document, la Comissió defensa que el principal criteri per reactivar les normes fiscals ha de ser que l’economia hagi recuperat el nivell previ a la pandèmia.La comunicació de la Comissió considera que l’indicador “més adequat” per decidir reactivar les regles fiscals ha de ser que l’activitat econòmica del bloc comunitari hagi recuperat el nivell previ a la crisi. Segons indica, aquest és l’indicador “més adequat per mesurar l’estat de la recuperació”.

A banda del nivell d’activitat econòmica, l’executiu europeu també aposta per tenir en compte la diferència entre la producció actual i potencial o els indicadors del mercat de treball per prendre la decisió. La Comissió Europea ha publicat aquest dimarts el seu primer posicionament sobre el manteniment de la suspensió de les regles fiscals el 2022 perquè els estats han de tenir una “guia” per a la preparació dels Programes d’Estabilitat i Convergència que han de presentar a l’abril. Els programes estableixen els seus plans fiscals per als pròxims tres anys.

“Flexibilitat” en les regles fiscals

En el document, l’executiu europeu obre la porta a aplicar les regles fiscals amb “flexibilitat” un cop es reactivin. “Les situacions específiques dels països es continuaran tenint en compte després de la desactivació de la clàusula general de salvaguarda. En cas que un estat membre no hagi recuperat el nivell d’activitat econòmica previ a la crisi, totes les flexibilitats del Pacte d’Estabilitat i Creixement s’utilitzaran plenament”, apunta.

Segons les previsions de la Comissió Europea, la Unió Europea recuperarà el nivell de PIB previ a la crisi a mitjans del 2022, però l’activitat econòmica no arribarà a aquest nivell fins a finals del 2022. És per aquest motiu que l’executiu europeu s’inclina ara per ara per reactivar les regles fiscals el 2023. D’altra banda, l’informe alerta del “risc” de retirar prematurament el suport fiscal a l’economia. “Pot frenar la recuperació i agreujar les cicatrius en tota la Unió Europea”, avisa la Comissió, que alerta del risc que “s’aprofundeixin les divergències econòmiques entre estats”.

En la presentació de la proposta, el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha insistit que els governs han de mantenir el suport a l’economia tant aquest any com el que ve. “S’ha de mantenir la política fiscal de suport tant com sigui necessari”, ha subratllat. Al seu torn, l’eurocomissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha afegit que cal mantenir el suport econòmic per “no repetir els errors del passat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa