El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les refreda les expectatives de Sánchez per abaratir la factura de la llum
  • CA

L’eurocomissària d’Energia, Kadri Simson, ha tornat a refredar les expectatives del govern espanyol per controlar el preu de la llum. Simson ha assegurat aquest dimarts que estudiarà la proposta d’Espanya per fer front a l’augment del preu de l’energia, però ha qüestionat que sigui la “millor alternativa”. En la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària dels ministres d’energia a Luxemburg per abordar l’increment dels preus, Simson ha assegurat que “no està massa clar com funcionaria a la pràctica un sistema amb diferents preus ni si seria millor que el disseny del sistema actual”.

“Canviar el sistema és un risc en termes de predictibilitat del mercat, de competitivitat i per a la transició a una energia neta”, ha dit l’eurocomissària, que ha afegit que el sistema actual “assegura el subministrament”. La delegació espanyola ha plantejat durant la reunió poder sortir del sistema europeu de preus, que estableix que el preu de la tecnologia més cara marca el de la resta, per un altre en què es tingui en compte el cost de les energies renovables, que són més barates. També ha proposat posar límits al preu del gas, una mesura que admet hauria de tenir “compensacions” en el futur.

La proposta d’Espanya respon al front comú dels nòrdics abans de la trobada contra la reforma del sistema elèctric europeu. Alemanya, Àustria, Dinamarca, Luxemburg, Estònia, Finlàndia, Irlanda, Letònia i els Països Baixos van signar una carta dilluns en què es posicionaven en contra de “qualsevol mesura que entri en conflicte amb els mercats del gas i l’electricitat, per exemple una reforma ad hoc del mercat majorista de l’electricitat”. A aquests nou països s’hi han adherit Suècia i Bèlgica en les últimes hores.

En canvi, Espanya ha arribat a la trobada sense cap suport a la seva proposta. Amb tot, la secretària d’estat d’energia, Sara Aagesen, ha assegurat després de la reunió que països com França, Grècia o Hongria estan analitzant el document, però els han demanat temps. “Entenen que és necessari abordar la reforma del mercat”, ha dit.

Per Aagesen, el debat en la reunió extraordinària de ministres ha estat un “punt d’inflexió per seguir avançant”. Malgrat que la proposta d’Espanya de poder sortir del sistema de preus perquè cada país pogués fixar el preu segons el seu mix energètic seria a nivell dels estats, la secretària d’estat ha remarcat que la “prioritat” són accions a nivell europeu. “Insistim que la reforma temporal tan transcendental hauria de ser en el context europeu”, ha conclós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa