Brussel·les denega uns 20 milions en ajudes pels efectes del Glòria

La CE va rebutjar la petició de l'estat espanyol al juliol perquè el cost dels danys no és prou alt per optar als fons

Brussel·les va denegar a Espanya 20,8 milions d’euros en ajudes per pal·liar els efectes del temporal Glòria al juliol. La Comissió Europea (CE) va rebutjar la petició del govern espanyol presentada el 23 de juny del 2020 perquè “el dany directe causat per la tempesta Glòria no arribava al llindar del PIB regional per a les sis regions afectades” de l’1,5% requerit per optar als fons, segons confirmen a l’ACN fonts comunitàries. L’Estat espanyol va assegurar que el cost total dels desperfectes és d’uns 832 milions d’euros, el que representa només un 0,51% del PIB ponderat de les sis comunitats autònomes afectades, entre elles Catalunya. Aquesta setmana es compleix un any del temporal Glòria que també va afectar València, les illes Balears, l’Aragó, Murcia i Andalusia.

Arran d’uns aiguats severs a Europa Central el 2002, la UE va crear el Fons de Solidaritat per donar suport als estats i regions afectades per “grans desastres naturals“. La CE recorda que per obtenir aquestes ajudes europees cal que els danys estiguin valorats en més d’un 1,5% del PIB regional o l’1,5% del PIB ponderat en cas que el desastre afecti diverses regions. Brussel·les remarca que pel temporal Glòria no es compleixen cap d’aquests requisits. Inicialment, el Govern va calcular que com a mínim caldrien uns 20 milions d’euros per reparar els desperfectes en ports, el litoral i les carreteres de Catalunya pel temporal Glòria.

Reacció inicial Brussel·les

Poc després del temporal, la Comissió Europea es va mostrar disposada a ajudar. “Els impactes del canvi climàtic són reals i cada vegada són més freqüents els fenòmens meteorològics extrems”, va dir llavors un dels vicepresidents de la CE, Maros Šefčovič, que també va recordar que al govern espanyol que havia d’avaluar els efectes del temporal per poder accedir a ajudes europees.

Nou comentari