Brussel·les imposa una multa rècord a Google de 4.340 MEUR

La Comissió Europea sanciona la multinacional nord-americana per "imposar restriccions il·legals" als dispositius Android

 

La Comissió Europea ha imposat a Google una multa rècord de 4.340 milions d’euros per utilitzar el sistema Android de forma monopolística. L’executiu europeu considera que l’empresa nord-americana ha violat des del 2011 la normativa europea anti-monopoli per “imposar restriccions il·legals als fabricants de dispositius Android i als operadors de xarxes mòbils” consolidant “la seva posició dominant” en el mercat d’Internet. Segons la CE prop del 80% dels dispositius mòbils intel·ligents a Europa funcionen amb el sistema Android. Es tracta de la sanció més gran mai imposada per l’executiu comunitari i que ha superat el rècord de l’any 2017, quan Brussel·les ja va sancionar Google amb 2.420 milions d’euros per un altre “abús de posició dominant” relacionat amb el seu sistema de recerca a Internet.

Tal com ha explicat la comissària de la Competència, Margrethe Vestager, la CE ha conclòs que Google imposa aquestes restriccions sobre Android per “garantir que el trànsit dels dispositius Android es dirigeixi al motor de cerca de Google”. Una pràctica que consideren va en contra de la normativa sobre competència, ja que, segons Vestager, ha “negat als rivals l’oportunitat d’innovar i competir segons els mèrits” de cada empresa. “Google ha utilitzat Android com a vehicle per consolidar el domini del seu motor de cerca”, ha dit. Si Google no paga en 90 dies, alerta la CE, haurà de fer front a una sanció del 5% del volum de negoci diari d’Alphabet a escala mundial.

 

Les restriccions

La sanció europea penalitza tres tipus de restriccions relacionades amb el software Android. La primera és el requeriment que fa Google als fabricants de mòbils d’instal·lar l’aplicació de cerca Google Chrome com a “condició” per cedir després la llicència de la botiga d’aplicacions Play Store. En segon lloc, la CE considera il·legal que la multinacional pagui als “grans fabricants i operadors de telefonia” per instal·lar de forma “exclusiva” la seva aplicació de mòbil. Per últim, també senyala com a problemàtic que Google impedeixi a aquells fabricants que volen instal·lar les seves aplicacions als seus mòbils que utilitzin versions d’Android no aprovades per la seva companyia.

Tres fronts oberts

Actualment, Google fa front a tres investigacions sobre monopoli de la CE. A banda del cas sobre el sistema Android, Brussel·les ha denunciat anteriorment la nord-americana per l’ús que fa del seu sistema de recerca i el de publicitat a Internet, dos mètodes que segons la CE restringeixen la capacitat del consumidor per escollir.

Nou comentari