El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Botigues eficients per a consumidors responsables
  • CA

Som ciutadans cada vegada més compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic i la cura del medi ambient. A casa, però també al carrer, cada granet de sorra és important. I al supermercat? Si el consumidor i els productors estan compromesos amb un futur més verd, la baula que els uneix, el distribuïdor, també ha de ser una peça imprescindible d’aquest compromís amb el futur. La cadena de supermercats Mercadona ha començat una transformació dels seus punts de venda per garantir que l’experiència de compra és respectuosa amb el medi ambient.

Reducció del consum energètic, gestió de residus i logística, pesca sostenible, benestar animal i productes de proximitat són els grans eixos que inspiren la política de sostenibilitat de la cadena, que ja ha implantat en 800 de les seves botigues el nou model de supermercat eficient, que permet fins a un 40% d’estalvi energètic respecte d’una botiga tradicional i busca el mínim impacte possible sobre l’entorn en tota la cadena alimentària. Algunes xifres avalen l’èxit d’aquest model, que a Catalunya es va començar a implantar el febrer del 2017 en una botiga de Masquefa, i que Mercadona preveu que el 2023 tota la cadena es regeixi per aquest nou model.

La ma?quina de suc de taronja dona una segona vida a taronges massa petites per a la venda

La ma?quina de suc de taronja dona una segona vida a taronges massa petites per a la venda. JORDI BORRÀS

Un passeig per una botiga de l’Eixample barceloní permet parar atenció en detalls que probablement passen desapercebuts per al consumidor, però que marquen la diferència i garanteixen una experiència de compra verda. Una gran façana de vidre rep el client. A banda de l’atractiu estètic, aquest vidre permet aprofitar la llum exterior i reduir el consum de llum a l’interior –on totes les llums són led-, alhora que l’edifici compta amb un aïllament tèrmic que permet una climatització més òptima. Ja dins del supermercat, trobarem els congeladors tancats hermèticament per evitar la pèrdua de fred. Operaris de manteniment supervisen les temperatures de forma constant, per seguretat alimentària però també per evitar possibles avaries. Prenent la temperatura de forma regular es poden detectar problemes a temps, reduint els treballs de manteniment i la despesa energètica innecessària. I a la nit, en aquelles botigues que tenen descàrregues nocturnes silencioses de mercaderies, els llums i l’aire condicionat del a botiga es reduirà un terç.

Mercadona ofereix tres tipus de bosses totalment reutilitzables. JORDI BORRÀS

Mercadona ofereix tres tipus de bosses totalment reutilitzables. JORDI BORRÀS

Més enllà de l’estalvi energètic, el nou model de botiga de Mercadona incorpora diverses mesures que beneficien el consumidor i li garanteixen que amb l’acte de compra contribueix a l’economia circular, ja que diverses accions garanteixen que els residus que es generen a les botigues acabin transformant-se en recursos. És el cas del cartró. Passa per una màquina trituradora abans de ser transportat al magatzem on serà reciclat, perquè d’aquesta manera ocupa molt menys espai i es necessiten menys viatges, i per tant, menys cost i menys contaminació. I si anem a la secció del parament de la llar, les escombres, els cubells de fregar i altres estris de Mercadona estan fets amb plàstic extret dels hivernacles dels proveïdors que altrament acabarien a l’abocador. Unes 2.000 tones de plàstic que acabarien essent residus però que, fruit del reaprofitament, arriben a la prestatgeria del supermercat.

GALERIA DE FOTOS: La compra verda, pas a pas

[r:2]

De la mateixa manera, la cadena ha eliminat els micro-plàstics dels seus productes de cosmètica i de cura personal, i els bastonets de les orelles, per comptes de ser de plàstic són de cel·lulosa. El paper higiènic humit és biodegradable i disgregable. I encara més, si anem a la secció de fruita, les màquines que ens serveixen suc de taronja natural també són especials: utilitzen taronges que serien massa petites per a vendre-les i acabarien perdent-se. I si anem a la nova secció de menjar per emportar, trobarem que els recipients estan fets de material de canya de sucre i les bosses són de paper.

[r:1]

I què passa amb els residus de plàstic que es generen a la botiga? Doncs un camió se’ls emportarà cada nit –són camions més grans i propulsats per gas natural- i els retornarà en forma de bossa reutilitzable, que conté entre un 50% i un 70% de material reciclable. En aquest sentit, Mercadona ha pres el compromís que en els propers anys el 100% dels envasos de la marca pròpia siguin reutilitzables, reciclables o compostables. De fet, totes les botigues ja només ofereixen als seus clients tres alternatives per transportar la compra: bosses de paper, bosses de ràfia i bosses amb un 50%-70% de plàstic reciclat procedent de l’embalatge recuperat de les botigues, totes elles reciclables. En total, cada any suposa l’aprofitament de més de 3.000 tones de plàstic reaprofitat.

CAN 0986

La temperatura dels frigorífics es mesura regularment per evitar avaries i pèrdua de fred. JORDI BORRÀS 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa