El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La borsa espanyola encadena nou dies negres
  • CA

L’IBEX-35 està en caiguda lliure. L’indicador borsari espanyol ha tancat la jornada en 10.063 punts, un 0,29% menys que divendres, i acumula nou jornades consecutives en números vermells. A les 15.15h l’IBEX havia traspassat la frontera dels 10.000 punts i ha arribat als 9.991 punts bàsics. Els resultats d’aquest dilluns fan recular la confiança en la borsa espanyola a nivells del 14 de maç de 2017, en què va fer el mínim de 9.983 punts, un mínim que només va ser superat per la jornada del 4 d’octubre del 2017, el dia en què el president Carles Puigdemont va assumir el mandat de construir la República i tot seguit va demanar al Parlament que se suspengués la declaració d’independència per obrir un diàleg amb Madrid. De les 35 empreses cotitzades, 15 han pogut tancar en verd, tot i que han estat creixements força discrets %. Els valors més castigats han estat ACS, Acerinox, Técnicas Reunidas, Siemens, Iberia i Colonial -ha presentat una OPA sobre el 100% d’Aixare-, mentre que CaixaBank, Grífols i Gas Natural han pogut salvar els mobles.

 

En només 9 dies, l’indicador ha caigut gairebé 500 punts bàsics, passant dels 10.523 punts als 10.063 d’aquest dilluns, un dia que ha començat ja arrossegant la dinàmica negativa de la setmana passada, amb 10.123 punts. Els analistes consideren que l’IBEX no recuperarà els nivells d’estabilitat que tenia abans de l’inici de la repressió de l’Estat contra les institucions catalanes fins que recuperi els 10.400 punts bàsics de forma estable. 

vaga general
Vaga general del 8 de novembre del 2017  | JORDI BORRÀS

 

Pel que fa a la prima de risc espanyola, que el dia de la vaga general del 8 de novembre va arribar als 119,5 punts -en un sol dia la prima de risc es va encarir 8 punts- ha tingut un dia irregular, en què s’ha mogut entre els 117 i els 111,3 punts. Finalment, ha tancat amb 111,3 punts, 3,7 punts bàsics per sota del tancament de divendres, però les oscil·lacions de les darreres setmanes posen de manifest la vulnerabilitat d’aquest indicador, que dóna una idea de la confiança dels mercats internacionals en la solvència del deute públic espanyol. 

 

Des del 2015, la política del Banc Central Europeu és comprar de forma massiva deute públic i deute privat de les empreses amb un interès realment baix, de manera que la prima de risc espanyola, que mesura la confiança dels mercats en la seva solvència, està sostinguda artificialment. Ara bé, el passat 26 d’octubre, el BCE va anunciar el final progressiu de la política de compra massiva de deute, una circumstància que pot tenir un efecte molt negatiu per a l’economia espanyola, que se suma a l’efecte psicològic del fet que el deute del PIB és del 100% i que continua tenint dèficit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa