Qui no obtingui beneficis amb la venda d’un immoble estarà exempt de l’impost de plusvàlua

Qui no obtingui beneficis amb la venda d’un immoble estarà exempt de l’impost de plusvàlua. Així ho ha decidit el Consell de Ministres amb l’aprovació d’un reial decret llei que introdueix algunes modificacions a la llei reguladora coneguda com “impost de plusvàlua” després de la sentència del Constitucional, que el 26 d’octubre va tombar aquest impost. A partir d’ara, els propietaris que no obtinguin un benefici amb la venda del seu immoble, estaran exempts de pagar aquest impost. En cas contrari, s’estableixen dues fórmules que el contribuent podrà escollir: una base imposable a partir de multiplicar el valor cadastral per uns nous coeficients que tindran en compte la realitat immobiliària del municipi o a partir de la diferència del preu de venda i adquisició.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha destacat que amb aquestes modificacions la llei tornarà a ser de nou constitucional després de la resolució del tribunal i es donarà seguretat als ajuntaments. L’impost de plusvàlua era la segona font de finançament dels ajuntaments, que van posar el crit al cel en conèixer la sentència. Els ingressos, de fet, es xifren en uns 2.500 milions d’euros d’acord amb dades del 2019. A partir d’ara, els ajuntaments tindran sis mesos per adaptar-se a la nova norma.

Rodríguez ha remarcat que es tracta d’un impost vital per als ingressos dels ajuntaments, el segon més important després de l’IBI, i que des del govern han volgut accelerar l’aprovació del text perquè els consistoris estan en plena elaboració dels pressupostos per a l’any que ve. La nova norma entrarà en vigor a partir de l’endemà la seva publicació al BOE, previsiblement dimecres ja que aquest dimarts és festiu a Madrid. Rodríguez ha insistit que permetrà als consistoris mantenir els ingressos que permet donar serveis bàsics als ciutadans, com l’enllumenat o la gestió de residus, entre d’altres.

“És una llei molt important”, ha reiterat la portaveu del govern espanyol, que ha confirmat que no tindrà efectes retroactius i que en les operacions que s’hagin fet entre el 26 d’octubre i la publicació de la nova norma hi haurà un “buit”.

El govern de Pedro Sánchez considera que servirà a la ciutadania per adaptar les bases imposables a la seva capacitat econòmica i li deixa escollir el mètode de tributació “més convenient”. D’altra banda, evita que al mercat immobiliari hi hagi “distorsions” derivades de la suspensió de l’impost, segons l’executiu.

L’executiu espanyol també subratlla que la naturalesa de l’impost “es manté” ja que l’alt tribunal no la va discutir i per tant pot gravar l’increment del valors dels terrenys (no de les construccions). La ministra portaveu ha assegurat que a norma ha passat “tots els filtres de seguretat jurídica” davant un eventual recurs d’inconstitucionalitat.

Comentaris

    Ricard Novembre 08, 2021 | 18:15
    Estaria bé que els valors cadastrals no fossin més alts que els reals.
    Tomppa Novembre 08, 2021 | 18:35
    Segur que aquestes diners van als llars de la gent gran ? :D

Nou comentari