El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El BCE confirma que l’efectiu segueix sent el principal mètode de pagament
  • CA

Els diners en metàl·lic continua sent el principal instrument de pagament a l’eurozona, tant pel nombre de transaccions com per l’import de les mateixes, segons un recent estudi de el Banc Central Europeu (BCE). En 2019, l’efectiu va ser el mètode de pagament usat per al 73% de les transaccions en punt de venda i entre persones, fins a uns 160.000 milions d’operacions, l’import va ascendir a 4,08 bilions d’euros, el 48% de l’total.

Les dades guanyen especial protagonisme a Espanya, on els pagaments en metàl·lic participen en la gran majoria de les transaccions, el 83% de les operacions i el 66% del valor dels imports.

Per la seva banda, l’ús de les targetes se situa en el 15% de les transaccions a Espanya, davant el 24% de l’eurozona. Es constata un lleuger augment en l’ús de targetes per a pagaments minoristes a nivell europeu, cinc punts percentuals en els últims tres anys, de l’19% de 2016 a l’24% (41% en termes d’import).

Amb l’objectiu d’avaluar el possible impacte de l’actual pandèmia en els hàbits de pagament dels consumidors, el BCE va dur a terme al juliol de 2020 una enquesta els resultats indiquen que, si bé quatre de cada 10 participants van declarar que utilitzaven l’efectiu amb menor freqüència des de l’inici de la pandèmia, la majoria esperava seguir fent ús després de la pandèmia. Segons la mateixa enquesta de juliol, l’efectiu va ser usat un 63% en restauració, un 57% en petits comerços i un 38% en supermercats.

Amb tot, el mateix BCE conclou que “l’impacte a llarg termini en els hàbits de pagament és encara incert”, apunta en l’informe, i es compromet a vetllar perquè l’efectiu segueixi sent un mitjà de pagament accessible i acceptat en tota la zona de l’euro, “la llibertat dels consumidors per triar el seu mètode de pagament és primordial per a nosaltres. Per això tractem d’assegurar que l’efectiu sigui acceptat, i estigui disponible, en qualsevol lloc de la zona de l’euro “, ha assenyalat el membre de l’Comitè Executiu, Fabio Panetta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa