El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El BBVA avisa que la segona onada entorpirà el creixement del 2021
  • CA

El BBVA ha rebaixat una dècima, fins al 6%, la seva previsió de creixement de l’economia espanyola per al 2021 perquè, segons diu, la segona onada llastrarà el repunt econòmic que es va notar durant el tercer trimestre. En el seu últim informe ‘Situació Espanya’, el BBVA manté la previsió d’una contracció de l’11,5% per aquest 2020, però destaca que al final de l’any hi haurà “una desacceleració major de l’esperada com a conseqüència, principalment, del deteriorament de la situació sanitària”. El banc considera que creix “la incertesa” tant a Espanya com a la resta de la Unió Europea i destaca la necessitat de mantenir i fins i tot ampliar els estímuls del Banc Central Europeu i de gestionar apropiadament els fons que arribaran de la UE.

“L’impacte que pot tenir la segona onada de contagis en l’economia europea i espanyola amenaça amb un notable alentiment del creixement a curt termini”, assegura BBVA Research. L’informe de l’entitat diu que durant el tercer trimestre, coincidint amb l’estiu i la reobertura de l’economia, va haver-hi un “creixement notable” d’indicadors com les exportacions de béns (+20%), les de serveis no turístics (+25%) o la despesa publica (+4%).

Però en el quart trimestre, avisa el BBVA, “la millora pot estar perdent força“. El debilitament, en indicadors com l’ús de les targetes de crèdit de l’entitat, afecta particularment les zones “amb major incidència de contagis, o els sectors especialment exposats a la pandèmia, com el turístic l’oci o el de la restauració”. “Altres indicadors, com l’afiliació a la Seguretat Social, les vendes de cotxes o els indicadors de confiança mostren també que l’impuls ha anat a menys“, assegura l’informe.

Per això, BBVA Research assegura que “els impulsos a la demanda interna podrien estar començant a perdre força“, i per això cal ampliar-los. L’entitat diu que els “riscos” a l’escenari econòmic a Espanya més enllà de la crisi en sí i l’evolució de la pandèmia, l’eficàcia del fons de reconstrucció europeu –i com s’usen els diners a l’Estat-, així com també “les reformes que es puguin fer per lidiar amb les debilitats estructurals de l’economia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa