El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El banc 11Onze ja té finançament
  • CA

La primera fase de mobilització de capital i recursos per a la creació del banc 11Onze ja està enllestida. Segons expliquen fonts de la futura entitat financera fora de l’abast de Madrid, ja han incorporat al projecte els fundadors, que són empreses catalanes petites i mitjanes. “Amb aquest fons de mobilització es garanteix que el projecte, 11Onze es farà tant sí com no”, afirmen. En la propera ronda de finançament es definirà quan i on es llança el projecte.

Aquests fundadors són 13 empreses, però, com que un banc es basa “en garantir la privacitat”, no revelaran els seus noms. Això no obstant, segons expliquen fonts d’Onze, han arribat al 150% del seu objectiu de finançament i el capital és íntegrament català. Les 13 empreses formaran part de l’accionariat del banc, juntament amb la Fundació La Fed.

Tal com va explicar El Món, el següent pas pel que fa a la constitució de la base d’inversors d’11Onze es concretarà en una nova ronda de capitalització final del banc abans del desembre d’enguany. S’ha de decidir si es farà un finançament públic (crowdfunding) o amb capital risc o grans inversors. “Tot i que la nostra intenció és que el banc sigui propietat del màxim nombre possible de catalans, ens haurem d’ajustar a les exigències del regulador de l’estat escollit, seguint els criteris idonis per tal que la llicència sigui acceptada”, apunten.

Pel que fa a l’obtenció de la fitxa bancària, els terminis per obtenir-la poden durar entre tres mesos i dos anys, en funció del compliment dels requisits que demana el regulador de l’estat escollit. A més, en aquest procés intervé el Banc Central Europeu, que determina si tot segueix la normativa establerta. Així, la previsió és que durant el 2021 el nou banc 11Onze estigui en ple funcionament.

Els terminis per crear aquest banc no han estat aliens al context de pandèmia. La crisi sanitària ha endarrerit la fundació de La Fed, que si no fos per la Covid19 ja estaria totalment constituïda i en ple funcionament. Aquests imprevistos han obligat a canviar els ritmes i la planificació per l’arquitectura jurídica que han plantejat.

De tota manera, el projecte segueix creixent també en nombre de treballadors. Actualment treballen al banc un total de 16 professionals a plena dedicació, de perfil tecnològic, màrqueting i legal. Per exemple, el CTO (Chief Technology Officer) i el COO (Chief Operating Officer) són dos professionals amb més de 20 anys d’experiència en sector financer i banca. 

Els portaveus del banc afirmen a El Món que han tingut contacte amb institucions, concretament amb la Generalitat i que la rebuda ha estat molt bona. Expliquen que han traslladat als membres de l’executiu català el projecte i que ha despertat el seu interès des del principi.

També han tingut contacte amb altres projectes bancaris sorgits darrerament al país. S’han reunit amb la nova direcció de la Cooperativa Catalana de Serveis Financers, presidida per Jaume Miquel March. Amb aquesta iniciativa, segons expliquen les mateixes fonts, han deixat obertes línies de cooperació tant en l’àmbit tecnològic com d’accés a la llicència: “Pensem que quantes més iniciatives de finançament estiguin disponibles per als catalans, molt millor per al país”.

L’objectiu social, a banda del negoci financer, és un dels preceptes d’11Onze, segons els seus portaveus, que afirmen que el fet que el banc depengui parcialment d’una fundació ja és garantia que l’objectiu social es mantindrà en el temps. “La Fundació està obligada a tenir objectius socials demostrables i està feta per no tenir ànim de lucre. La segona garantia  que a 11Onze tenim un objectiu social, és que els fundadors són pimes que formen part de l’economia real, i entenen que es necessita el banc per crear riquesa”, conclouen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa