El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
AxF demana a la Generalitat que “no accepti la retallada de competències”
  • CA

La patronal Anem x Feina (AxF) denuncia que les mesures de “suposada” protecció econòmica proposades pel govern espanyol per la crisi del coronavirus contribueixen a “agreujar el problema de les petites i mitjanes empreses”, ja que “no les eximeix del pagament d’impostos, Seguretat Social, o quotes fixes d’autònoms, ni tan sols de manera excepcional, en un moment de caiguda sobtada i indefinida dels ingressos ordinaris, i d’una més que probable desaparició de moltes empreses i negocis que no tindran capacitat de fer front a aquesta inactivitat sobrevinguda”.

Des de la patronal independent impulsada per l’ANC es contempla “amb estupor la manca de diligència del govern espanyol i de la comunitat de Madrid que a diferència de la Generalitat no han pres les mesures adients per contenir la propagació de la malaltia”. En un comunicat, AxF constata que “no ser independents perjudica Catalunya a tots els nivells”, ja que en aquest cas “afecta la seguretat personal i col·lectiva dels catalans, pensin el que pensin, ja que per contenir la propagació del coronavirus entre la població el govern català no pot tancar ports, aeroports, trens, carreteres principals ni fronteres sense el permís del Govern d’Espanya”.

Anem x Feina entén que el preu d’aquesta crisi no la poden pagar ni les petites i mitjanes empreses, ni els autònoms, ni tampoc els seus treballadors o la població en general, sinó que “l’ha d’assumir l’Estat i les grans empreses i oligopolis que s’han lucrat durant anys a costa d’un teixit empresarial que ara està decidit a plantar-se”. És per això que la patronal impulsada per l’ANC proposa mesures en l’àmbit empresarial amb l’objectiu d’amortir l’impacte d’aquesta situació en l’economia productiva. Són les següents:

• Aprofitar el 100% del marge de dèficit addicional que el Banc Central Europeu permetrà utilitzar als estats de la UE per ajudar les petites i mitjanes empreses i autònoms a retenir el talent que suposen els seus treballadors, mitjançant el pagament íntegre de les seves nòmines, enlloc de destinar-lo a engreixar la maquinària dels aparells de l’Estat a Madrid i les empreses estatals i paraestatals, i els oligopolis.

• Bonificar el 100% les quotes d’autònoms, Seguretat Social, IS i IRPF, a compte dels milions compromesos a les disposicions addicionals de l’Estatut de Catalunya i de l’espoli fiscal anual de 21.000 milions d’euros anuals, que sumen més 400.000 milions d’euros en 40 anys.

• Bancs i entitats financeres en general han d’aplicar una moratòria del cobrament de préstecs hipotecaris, al consum i d’altres, per evitar la inviabilitat d’empreses, autònoms i ciutadans. Això afectarà bàsicament a hipoteques, mitjans de transport i línies de crèdit comercial. El cost d’aquesta moratòria l’han d’assumir els mateixos bancs en base al saldo deutor adquirit durant el període de crisi que va implicar un rescat estatal per import superior als 100.000 milions d’euros.

• Les grans empreses productores de subministraments bàsics com electricitat, aigua, gas, combustibles i xarxes de telecomunicacions haurien d’aplicar un descompte del 50% sobre els consums efectius. Addicionalment, les taxes i imposts associats a les factures d’aquests subministraments hauria de ser 0 mentre duri aquesta situació d’emergència.

• Les grans superfícies, establiments alimentaris, farmàcies i d’altres que poden continuar amb la seva activitat, haurien de reduir al mínim els terminis de pagament als seus proveïdors. Recomanem pagaments al comptat o a un màxim de 15 dies.

Així, des d’Anem x Feina s’exigeix al govern de la Generalitat que “actuï amb més contundència respecte a les mesures de protecció a aplicar a la població catalana, que tingui sentit d’Estat català i faci allò que estigui dins les seves competències per defensar de facto la població catalana”. En aquesta línia, avisa que “el govern d’Espanya nomes defensarà els aparells de l’Estat i els interessos a Madrid, tant personals com econòmics” i que “és per això que la Generalitat no hauria d’acceptar una retallada de competències amb l’excusa de l’aplicació de l’estat d’alarma com a subterfugi per eliminar les ja magres competències autonòmiques”. “S’hauria d’evitar la recentralització i forçar el tancament de Madrid, no a l’inrevés”, conclou la patronal. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa