A.Soriano (El Dehesa Sant Cugat): “La policia m’ha fet treure taules autoritzades”

El propietari del local tenia el compromís verbal del consistori que podia ampliar l’aforament de la terrassa, però cap document oficial

La reobertura de bars i restaurants, amb la limitació de les terrasses a partir de la fase 1 del desconfinament ha generat desconcert en molts propietaris, en no quedar clara del tot la normativa. Inicialment, el BOE autoritzava només el 50% de la capacitat de la terrassa segons la llicència del 2018, però posteriorment deixava a criteri dels ajuntaments l’ampliació de l’espai si es complien les normes de seguretat sanitària i de distanciament social. L’Antoni Soriano, propietari del bar de tapes i restaurant El Dehesa de Sant Cugat del Vallès, a la plaça Augusta, ha patit en primera persona aquest desconcert. Entre dilluns i dimecres, ha rebut fins a tres vegades la visita de la policia local per requerir-li la documentació que l’autoritza a tenir més terrasses del 50%. Però no té la documentació, només el compromís verbal de l’ajuntament.

 

Dilluns, vostè obre la terrassa amb 14 taules, el 100% de les que autoritza la seva llicència del 2018 i no pas del 50%. Ho fa conscient que l’ajuntament de Sant Cugat li ho permet, o s’aventura?

Teníem el compromís. De fet, l’11 de maig jo sol·licito posar el 50% de les taules (7), però el 18 de maig es diu que es pot ampliar si compleixes els requisits, i sol·licito posar les 14 taules i adjunto tota la documentació que se’m demana. Jo no tinc cap document de l’ajuntament, però sí el compromís.

I com és que se li presenta la policia fins a tres vegades?

Perquè dilluns un veí truca per advertir que suposadament no compleixo la normativa. Jo, que ja m’imaginava alguna cosa així, tinc una carpeta amb tota la documentació a punt. Però l’agent m’indica que si no tinc el permís per escrit, que retiri 7 taules. Hi ha hagut, clarament, un problema de comunicació entre l’ajuntament de Sant Cugat i la policia, que lògicament, si truca un veí ha de venir.

Entrada a El Dehesa de Sant Cugat

Entrada a El Dehesa de Sant Cugat

A vostè el denuncia un veí, però vostè no és conscient de fer res incorrecte.

És que no ho faig! Per aquesta falta de comunicació m’han fet enrogir, tot i que he fet escrupolosament tot el que havia de fer. Tot desinfectat i a punt, tots els tràmits fets…

Però l’ajuntament podia haver informat en aquell moment l’agent i evitar la retirada de les taules.

Sí, però no hi ha hagut comunicació. A més, el veí s’haurà quedat amb la cobla que només podíem tenir el 50% i truca a la policia. Jo estava convençut que no hi havia problema, però el seu superior li diu que em faci retirar les taules si no tinc un certificat oficial. Recollim i en deixem set.

I l’endemà, què fa?

En poso 10.

Amb quin argument?

Perquè en trucar al gremi de restauració de Sant Cugat, que ha tingut converses amb la regidoria de Via Pública i la de Comerç, ens diuen que tornem a posar les terrasses, que l’ajuntament farà un paper oficial. Jo en poso 10.

I torna a venir la policia?

Sí. Però ja amb molta incomoditat, perquè sembla que el sector de l’hostaleria siguem uns delinqüents que incomplim la norma. Tant de cara als veïns com a la policia. En la tercera visita de la policia ens comenta novament que si no tenim documentació oficial no podem tenir 10 taules, i en preguntar si les hem de retirar, ens diu que nosaltres mateixos, que ell només donarà fe del número de taules, i que si l’ajuntament ens ha de sancionar, ja rebrem notificació.

Encara no té la documentació oficial?

El compromís de l’ajuntament és que abans del cap de setmana hi hagi un paper que ens reafirmi. Escriure un paper en blanc és complicat, copiar un contracte de lloguer són 3 minuts. aquí estem legislant sobre una cosa que tot és nou. Però altres ajuntaments ho han fet molt bé. Terrassa, per exemple. Allà cada local ha tingut resposta telemàtica a l’endemà de presentar la instància, que tenien autorització. Dissabte van tenir resposta que autoritzaven a posar més taules. Fins i tot han trucat a les associacions de veïns per dir-los que les terrasses tenien permís per posar més taules, per evitar d’entrada les queixes veïnals.

La terrassa d'El Dehesa de Sant Cugat

La terrassa d’El Dehesa de Sant Cugat

Diu que s’ha sentit com un delinqüent…

Sí, perquè compleixo escrupolosament la normativa. Com a restauradors hem de tenir claríssim que ens la juguem. Hem de treure la imatge de l’hostaler gàngster complint les normes estrictament. I el client ha d’entendre que s’ha acabat l’ànsia d’ocupar la taula corrents, ens estem jugant molt. La imatge del bar Pere, que agafava la truita amb les mans, s’ha acabat.

Nou comentari