El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arriben les tarifes de la llum “meritocràtiques”
  • CA

Els canvis en la tarifa de la llum prenen protagonisme un cop més. A partir de dimarts, 1 de juny, entra en vigor la nova tarifa energètica, que suposarà canvis importants en la despesa d’electricitat a final de mes per a tots aquells usuaris que tinguin contractada una potència inferior a 15 quilowatts (kW). 

El que variarà a partir d’ara, però, serà només la part regulada de la factura, és a dir, els peatges i càrrecs, que és el preu que paguem pel transport i la distribució de l’energia i que  representa el 45% (fins ara era el 40%) del cost total a final de mes. Això es tradueix en el fet que tots els usuaris passaran a tenir una tarifa amb discriminació horària de forma obligatòria, mentre que fins ara només alguns consumidors gaudien d’aquest tipus de contracte. “El més rellevant és que les tarifes passen a ser més meritocràtiques: penalitzen més als que consumeixen en moments de molta demanda i premien més el que ho fan quan n’hi ha menys”, explica David Pérez, president de la consultora energètica Creara. 

A partir del mes de juny, doncs, passarem a tenir tres períodes d’energia i dos de potència clarament diferenciats. Pel que fa a l’energia, que és el preu que paguem per la quantitat d’electricitat que es gasta, el consum es dividirà en tres franges horàries: punta (de 10:00 a 14:00 hores i de 18:00 a 22:00 hores només els dies laborables), plana (de 08:00 a 10:00 hores, de 14:00 a 18:00 hores i de 22:00 a 00:00 hores només els laborables) i vall (laborables de 00:00 a 08:00 hores i tots els caps de setmana i festius).

Les tarifes de consum estaran dividides en tres franges: punta, vall i plana.
Les tarifes de consum estaran dividides en tres franges: punta, vall i plana.

A nivell de potència, que representa el cost de qualsevol particular o empresa simplement pel fet d’estar connectats a la xarxa, la tarifa divideix el dia en dues franges: punta (de 08:00 a 00:00 hores els dies laborables) i vall (de 00:00 a 08:00 els laborables i tots els caps de setmana i festius). “El preu de la potència baixa, mentre que el del consum s’apuja. Es tracta d’un nou model que pretén reduir el consum i fomentar l’estalvi energètic”, explica Marta Gumà, consultora energètica de l’empresa catalana Ipsum. 

Les tarifes de potència es dividiran en dues franges: punta i vall
Les tarifes de potència es dividiran en dues franges: punta i vall

Però, què són exactament els peatges i càrrecs? En el cas dels peatges, es tracta dels preus regulats destinats a recuperar els costos de les xarxes de transport i distribució, mentre que els càrrecs representen els preus destinats a cobrir la resta de costos (finançament de renovables, sobrecost de producció d’energia a territoris no peninsulars o anualitats del dèficit). Tot això es vehicularà a través del 2.0TD, que serà el nom de la tarifa aplicada a tots aquells usuaris domèstics i negocis que tinguin contractada una potència inferior a 15 kW i que aglutinarà totes les tarifes anteriors. 

Un estalvi poc significatiu

Encara que pugui semblar una nova possibilitat d’estalviar, els informes que han publicat diverses consultores energètiques en els darrers dies calculen que la quantitat de diners que deixarà de gastar un usuari sense tarifa discriminatòria serà d’entre dos i cinc euros l’any. Els grans perjudicats, en canvi, seran tots aquells usuaris que ja gaudien d’una tarifa per franges i que “podrien veure incrementada la seva despesa fins a un 10%”, segons explica Gumà.  

Els que sí que trauran  rèdit de l’aplicació d’aquesta nova tarifa seran tots aquells usuaris que tinguin una clara voluntat d’estalvi. És a dir, que si la major part del consum d’energia es fa en les hores pla o vall, la factura mensual pot arribar a decréixer de forma important. Segons Gumà, “com que el que puja és el preu de la quantitat d’energia que consumim, petites accions com canviar els llums per LED o bombetes de baix consum poden arribar a significar un gran estalvi”.

La indústria, en canvi, serà el sector més perjudicat i que patirà uns increments més elevats. I és que la divisió per franges perjudica els grans consumidors l’electricitat, per la qual “moltes grans podrien veure incrementada la seva factura mensual entre un 3% i un 4% com a mínim”, explica la consultora d’Ipsum. 

Què podem fer per aprofitar aquest canvi?

Segons un informe de la CNMC, existeixen diverses mesures que el consumidor particular pot adoptar per reduir al màxim la seva despesa a final de mes. La més important és adequar la potència contractada a les necessitats reals de cadascú. Per fer-ho, es recomana descarregar la corba de càrrega i analitzar quina és la demanda màxima en els períodes de punta i vall. Una segona opció és evitar simultaniejar consums, és a dir, intentar no encendre diversos aparells a la vegada, un gest que segons la CNMC pot arribar a suposar un estalvi anual d’entre 200 i 300 euros. 

Per descomptat, traslladar la connexió dels aparells i electrodomèstics de major consum a les hores vall és indispensable per aprofitar aquest canvi de tarifa, ja que el preu és fins a un 95% inferior que en el període de la punta, i un 69% inferior en el cas del pla. En aquest cas, els grans beneficiats són els propietaris d’un vehicle elèctric, que podran arribar a estalviar fins a 300 euros l’any simplement pel fet de carregar-lo a la nit. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jac jou a maig 30, 2021 | 18:42
    Jac jou maig 30, 2021 | 18:42
    Una altre estafa I res mes, robar i robar.
  2. Icona del comentari de: Pocasang a maig 30, 2021 | 22:00
    Pocasang maig 30, 2021 | 22:00
    Si quant la gent cuina es quant la llum es mes cara, aixo es una mesura molt poular, el que mo se per a qui.
    • Icona del comentari de: Un de pas a maig 31, 2021 | 17:22
      Un de pas maig 31, 2021 | 17:22
      I es curios, tu creus que el consum mes alt, en un país industrial com el nostre, ha de ser a l'hora de sopar? Que no gasten les fàbriques i tallers a l'engegar pel mati? O es que ens passen la factura als pobre que hem de sopar per nassos? Marxem ja, Salut i dues repúbliques, aquí i a Ñ
  3. Icona del comentari de: Raonar a maig 30, 2021 | 22:37
    Raonar maig 30, 2021 | 22:37
    Els que cuinen amb electricitat, castigats. Si ho podien fer amb gas s'ho mereixen. Es penalitza la utilització d'ordinadors i altres estris. Pels que pensen posar la rentadora a la nit, que sàpiguen que pel cap de setmana és tarifa "vall", i a més l'electricitat és més barata. Els dies feiners tenen la possibilitat de període pla de 8 a 10 i de 14 a 18. Els veïns ho agrairan i ells potser també.
    • Icona del comentari de: Laura a maig 31, 2021 | 18:24
      Laura maig 31, 2021 | 18:24
      I si no ho podem fer amb gas, doncs ens fotem igual. En una família de 5 persones no és viable posar només rentadores el cap de setmana, sobretot a l'hivern. I si tens la sort de tenir feina, la "possibilitat " del període pla no serveix. Al fina, sempre pringuem ela mateixos, i les grans empreses omplin-se les butxaques.
  4. Icona del comentari de: Un de pas a maig 31, 2021 | 13:35
    Un de pas maig 31, 2021 | 13:35
    Es que ja hi havia massa gent que entenia la factura... Es curios que fa una setmana que la corrent es mes barata de dia que de nit (just a linreves que els ultims dos Anys)... Les grans empreses generadores, fan el que volen amb els preus... Fa uns anys que m'ho miro i encara no he vist cap relació entre consum i preu, puja i baixa com volen les generadores, ja que injecten per mantenir beneficis, no pas per demanda de servei. Marxem ja !!! Salut i dues republique aqui i a Ñ
  5. Icona del comentari de: Un de pas a maig 31, 2021 | 13:42
    Un de pas maig 31, 2021 | 13:42
    Jo i una collames, vam aconssegir baixar la factura a la meitat amb pvpc, de dos trams(2.0DH)... Barat de 22 a 12 o(23 a 13 a l'estiu) i car a la tarda vespre, sempre osilacions de preu a banda...... Ara molt mes dificil d'adaptar-se als trams horaris ... Tarifes privades, sempre són mes cares... Pagues sempre a preu car...
    • Icona del comentari de: Francesc a juny 05, 2021 | 17:49
      Francesc juny 05, 2021 | 17:49
      Per què no deixeu de parlar dels electrodomèstics com la rentadora, i comenceu a parlar del veritable problema: la pujada en l'aire condicionat. Durant l'hivern es va pujar l'electricitat i tothom es queixava per la pujada en l'època més freda. Ara ens tornen a collar en ple estiu, disfressant-ho com a canvi de tarifa, i vosaltres distrauent el personal parlant de rentadores... Quin periodisme!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa