El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat aprofita el coronavirus per mirar de salvar els números de Movistar
  • CA

La suspensió de la lliga de futbol espanyola, dels els vuitens de lliga de Campions, l’Europa League i de la resta de lligues nacionals europees durant com a mínim dues jornades, i amb la previsió que la crisi del coronavirus s’allargui més setmanes i fins i tot pugui posar en risc la finalització de les competicions, ha posat en estat d’alerta els grans operadors de telecomunicacions que fan una part important del seu negoci comercialitzant futbol. És el cas de Movistar (té un 27% de quota de mercat global) i d’Orange (22%). Són els gegants de la telefonia mòbil i els serveis de televisió de pagament. Però hi ha altres operadors que ofereixen futbol sense permanències ni obligacions, com és el cas de la plataforma Mitele.

Són dades prèvies per mirar d’entendre per què l’executiu espanyol, en el marc de l’estat d’alarma, ha inclòs un decret en què es prohibeixen les portabilitats entre operadors de telecomunicacions i el llançament d’ofertes noves per captar clients mentre duri l’estat d’alarma. Per contra, autoritza les companyies a fer altes noves de clients, és a dir, que no procedeixin de cap companyia sinó que s’incorporin al mercat de les telecomunicacions. El motiu, segons explica el decret, és que la portabilitat podria incrementar la necessitat dels usuaris de desplaçar-se “físicament” als centres d’atenció presencial a clients, o de realitzar intervencions físiques en els domicilis dels clients per mantenir la continuïtat en els serveis.

Madrid ha prohibit les portabilitats d'internet i telefonia mo?bil. PIXABAY

Madrid ha prohibit les portabilitats d’internet i telefonia mo?bil. PIXABAY

Però és realment una mesura per protegir el client del coronavirus? Ernest Pérez, CEO de Parlem, operador virtual de telefonia mòbil català, té clar que no té res a veure amb la crisi sanitària: “És una restricció absoluta de la llibertat de mercat i de la competència que només té una lògica empresarial, defensar l’oligopoli de sempre, amb Movistar i Orange al capdavant”, explica en declaracions a El Món.

Al seu criteri, la crisi del futbol pel coronavirus és la principal explicació d’aquesta mesura proteccionista: “Els grans operadors que oferien futbol i ara no poden, no se sap per quant de temps, haurien de reduir dràsticament la seva factura per no perdre clients cap a altres companyies que poden oferir aquest servei externament, i que per tant, es poden donar d’alta o de baixa quan vulguin sense penalitzacions, o que simplement poden oferir un millor servei a millor preu. Parlem, per exemple, ofereix el futbol a través de la plataforma de Mediaset Mitele. Mitele ha anunciat que no cobrarà la quota mentre no hi hagi futbol”, explica el CEO de Parlem.

 

 

Ernest Pérez també explica que dos dies abans que es decretés l’estat d’alarma, les grans companyies van trucar al govern espanyol per demanar-los que apliquessin aquesta mesura, davant la pèrdua de línies fixes i mòbils que ja s’havien registrat les onze primeres setmanes de l’any 2020. “Això no s’ha produït en cap país del món afectat pel coronavirus. Madrid al·lega que és perquè la ciutadania no hagi d’anar a una botiga a buscar una targeta SIM o un router i per evitar que els tècnics que hagin de fer la instal·lació es puguin contaminar… La raó no és aquesta, sinó que els oligopolis de sempre estan perdent clients a gran velocitat i els guanyem les companyies virtuals, com Parlem o MásMóvil. Per això el govern espanyol ha decidit que s’ha de parar unes setmanes per aturar la sagnia de clients que marxen de Movistar i Orange principalment. En definitiva, Madrid protegeix els interessos de sempre per evitar que perdin diners”, conclou el CEO de Parlem en conversa amb El Món.

Davant d’aquesta disposició de l’Estat, l’executiu català ha assegurat que prendrà mesures per “revertir” la prohibició: “No podem permetre que es limiti la competència dels serveis digitals”, ha dit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró en una piulada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa