Apostar contra la independència, un negoci rendible

Les firmes que especulen amb deute públic han aconseguit grans beneficis comprant bons catalans durant els darrers anys de procés català
La borsa de Nova York
La borsa de Nova York | Pressdigital

La revista nord-americana ‘Bloomberg Markets’, que ofereix informació en profunditat sobre els mercats financers mundials per als professionals del sector, ha explicat en un reportatge que les firmes d’inversió que especulen amb deute públic han tret profit del conflicte polític a Catalunya. Apostant contra la independència, van comprar una gran quantitat de “deute escombraria” català a preus molt baixos, que es va revaloritzar quan es va fer evident que la República Catalana no es convertiria en una realitat efectiva i va donar grans beneficis a les companyies que s’havien arriscat.

 

El finançament a través de l’emissió de deute públic és una de les operacions més importants per al funcionament dels estats i, alhora, un dels camps més desconeguts per a la població. La percepció sobre si un govern serà capaç de pagar els seus deutes és decisiva per a les seves possibilitats de finançament i marca el valor dels bons emesos. La geopolítica, com explica el reportatge, és “el risc número 1 per a l’economia global a curt i mitjà termini”, però no deixar-se guiar pels titulars que creen alarma sobre la inestabilitat a Europa ha estat un dels factors que ha donat més beneficis a qui ha sabut invertir amb encert.


La firma britànica BlueBay Asset Management, explica ‘Bloomberg Markets’, ha estat una de les que s’ha aprofitat de la crisi entre Catalunya i l’Estat espanyol. Fundada el 2001 i adquirida pel Royal Bank of Canada el 2010, a principis de setembre de 2017 era propietària del 2,7% del deute català. Considerant, com va afirmar Kaspar Hense, un dels responsables de la firma, que les possibilitats d’independència de Catalunya eren “molt petites i sobrevalorades”, durant els darrers dos anys van incrementar un 27% la seva participació en els bons catalans que vencen el febrer de 2020. A partir del 10 d’octubre passat, quan els inversors van començar a veure que la independència no es produiria, el deute es va revaloritzar un 3,4%, donant beneficis milionaris als seus propietaris. El 2015 Pimco, una firma nord-americana considerada la inversora en bons més gran del món, tenia un 8,3% del mateix deute català i va augmentar la seva participació un 17% en el mateix període. El reportatge de ‘Bloomberg Market’ recorda que no és el primer cop que Pimco s'aprofita de “polítiques separatistes” en benefici propi. L’any 2014, les inversions de la firma en deute quebequès, apostant per una desinflada de l’independentisme, també van ser un èxit.


 

Manifestació a Barcelona per l'alliberament dels presos polítics
Manifestació a Barcelona per l'alliberament dels presos polítics | Jordi Borràs

La revista, però, remarca que la crisi no s’ha acabat i que les eleccions del 21-D “podrien reenergitzar el moviment independentista” a Catalunya, “l’economia regional més potent d’Espanya”, i que això podria “sacsejar l’establishment polític d’Europa”. De fet, aquesta possibilitat va fer que BlueRay recollís beneficis venent deute català durant els dies convulsos que van acabar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, l’empresonament d’alguns consellers i la marxa del president Carles Puigdemont i la resta del seu Govern a Brusel·les. La publicació torna a citar Hense, que diu que són “cautelosos amb les eleccions” perquè creuen que “seran ajustades”.

 

Tot i això, a llarg termini, insisteix en la tesi que “la plena independència” no arribarà. La majoria de firmes d’inversió són del mateix parer i és per això que, segons les darreres dades, Pimco continua sent propietària del 47% dels bons catalans que vencen el 2021. Citant el cap d’estratègia del banc alemany Commerzbank, els grans comerciants del deute tenen com a escenari òptim “una solució on Catalunya no se separi” perquè si Catalunya continua formant part d'Espanya, el deute català seria molt més atractiu que no pas l’espanyol segons aquestes fonts. 

Comentaris
El procés ha convertit la economia en escombraries per especuladors
Moltes gracies als fanàtics i als il.lusos que ho heu fet possible. Ara som una merda d'economia!
Brexit
El que no diuen es els millons que varen perdre amb el Bexit.
Catala progresista
Claro la independencia no se l creu ningún amb dos días de front, i el capital ,en te cervell, nomes els 4 fanático de torn de osona, i amb vaques, i barretina en roscada es creuen la independencia, que es imposible i menys unilateral.hahaha
Fina
Tranquils , tranquils...tot arribarà!! ..
FRANK
ESETÀ ESCRIT A LES ESTRELLES. LA INDEPENDÈNCIA ESTÀ AL CAURE
Cartanya
TOT AIXO ES MENTIDA!!!!!!!!. Pero si el Montoro sempre diu que Catalunya no mes es pot finançar gracies als credit del "FLAP" ja que ningú compraria deute de Catalunya. O es que (no mes faltaria aquesta) el Montoro va venen per el mon, el nostre deute.

envia el comentari