Albert Sagués: “Espanya pot ser el detonant d'una nova crisi econòmica a la UE”

El professor de la Barcelona School of Management creu que les vagues i la incertesa política poden provocar "un efecte desconfiança" en els mercats que acabi fent pujar la prima de risc
Albert Sagués, professor de la Barcelona School of Management
Albert Sagués, professor de la Barcelona School of Management | Inversores TV

Quin impacte pot haver tingut la primera vaga general convocada a Catalunya després de l’empresonament d’una part del Govern i dels dirigents de la societat civil Jordi Sánchez i Jordi Cuixart en la percepció de risc sobre Espanya per part dels mercats internacionals, i per tant, sobre la prima de risc?

Des d’un punt de vista de mercats financers, és complicat saber-ho, perquè des del 2015, la política del Banc Central Europeu és comprar de forma massiva deute públic i deute privat de les empreses amb un interès realment baix, de manera que la prima de risc espanyola, que mesura la confiança dels mercats en la seva solvència, està sostinguda artificialment. Per a l’economia espanyola, és com prendre’s antitèrmics constantment per emmascarar la malaltia, i realment no saps com evoluciona la aquesta malaltia que és evident que existeix. Si el BCE està comprant deute sense problemes, està absorbint els efectes sobre la prima de risc. He fet un seguiment de les estadístiques de compra de deute de l’Estat per part del BCE, i de moment, el volum de deute que està comprant mensualment no ha canviat en els darrers mesos. En segueix comprant, i això manté l’efecte confiança en els mercats. Ara bé, el 26 d’octubre el BCE va anunciar que la compra massiva de deute s’acabarà, i això sí que pot tenir un efecte molt negatiu per a l’economia espanyola, que se suma a l’efecte psicològic del fet que el deute del PIB és del 100% i que continua tenint dèficit, de manera que el deute augmentarà perquè gastarà més del que ingressarà. Per tant, resulta que el PIB no creix tot el que creix el deute, tal i com diuen les previsions de Madrid, del BCE i del Fons Monetari Internacional. I tots tres remarquen que el PIB creixerà menys del que tocaria per la tensió amb Catalunya.


 

Aquest còctel pot posar en alerta Europa, que ara guarda silenci sobre el conflicte i la repressió policial i judicial d’Espanya?

La tensió a Catalunya pot acabar marcant la diferència, sí. L’efecte de les vagues generals i altres accions que es puguin dur a terme no tenen un efecte immediat en l’economia, ni de bon tros, però sí que és cert que el combinat de factors poden provocar tensions importants en el deute espanyol. Les vagues, els talls de carreteres i la incertesa en general sobre Catalunya provocaran que la prima de risc pugi, i que probablement el BCE hagi d’augmentar les compres de deute espanyol. Però de moment, no es nota l’efecte perquè el BCE aguanta artificialment la prima. Haurem d’estar a l’expectativa. En tot cas, un dia de vaga no afecta res, i potser tampoc un dia de vaga a la setmana, però afectarà molt més la incertesa política que no el mal que puguin fer els talls de carreteres.


 

Les vagues i talls de carretera no causaran un perjudici important en l’economia espanyola, però el missatge que arriba a Europa és d’inestabilitat. Pot ser més important aquest efecte por que no pas les pèrdues reals?

Efectivament, el que pot preocupar no és el tall a la carretera, sinó la incertesa sobre si Espanya pot anar pitjor, no perquè les pèrdues econòmiques associades a un tall de carretera facin que la prima de risc pugi, sinó perquè el tall de carretera generi desconfiança en els mercats i els inversors ja no vulguin comprar deute espanyol. Tot això, lligat també a la reducció de compra de deute a preu baix que pugui fer el BCE en els propers mesos.


Talls per la llibertat dels presos polítics a l'AP-7 i l'estació de l'AVE a Girona
Talls per la llibertat dels presos polítics a l'AP-7 i l'estació de l'AVE a Girona | Jordi Borràs

 

Aquesta partida d’escacs es pot resoldre si Europa se sent amenaçada econòmicament?

Sempre he sostingut que al segle XXI les guerres al primer món ja no són a cop de bomba, són econòmiques, i no només pensant en Espanya, sinó en altres països que tenen una situació molt delicada, com Itàlia, amb un deute del 130% del seu PIB. França també està al 130%, i si ens remuntem a la crisi de la prima de risc espanyola, va venir quan la crisi grega ja estava solucionada i els fons especulatius van veure que ja no podien fer negoci amb la prima de risc grega, i es van començar a concentrar a Espanya especulant amb la seva prima de risc. El resultat van ser els homes de negre i la modificació de la Constitució espanyola per fixar un límit de dèficit i despesa. Va ser un tallafoc per evitar que s’acabessin contaminant altres economies europees.


 

L’economia europea encara té moltes amenaces, i Espanya n'és una de clara?

Tret de l’economia alemanya, jo diria que la resta d’economies encara no estan prou sòlides. I Espanya sí que realment podria ser un detonant d’una nova crisi econòmica a la UE. Pensem que el PIB de Grècia és semblant al de Catalunya, és una economia petita, però si anem a l’economia espanyola, el volum és molt més important. I si ho lliguem a la incertesa política, si per exemple es comença a veure la possibilitat que hi hagi una Catalunya independent, evidentment afectaria al seu PIB, el seu deute i generar encara més incertesa, que és el pitjor que li podria passar a l’economia europea. I que entenc que farà que la UE, encara que no li vingui de gust, hagi de prendre alguna mesura respecte a Catalunya.


 

La pressió econòmica és un camí per a independentisme per fer sentir la seva veu a Europa?

Quan ets un país que represetes el 20% del PIB espanyol amb només el 16% de la població, és evident que tens un pes econòmic important que has de fer valdre, és una arma de negociació molt potent, Catalunya és un actor prou important com perquè Espanya i Europa la tinguin en compte.

Mariano Rajoy, president d'Espanya
Mariano Rajoy, president d'Espanya | ACN

 

La qüestió judicial ha pres importància en el debat europeu, després que Madrid hagi empresonat vuit consellers i els líders de l'ANC i Òmnium, i el president i quatre consellers hagin demanat empara a la justícia belga i, de moment, hagi reaccionat molt diferent a Espanya. El que passa als jutjats també es trasllada als mercats? 

Els mercats no hi entren, perquè les vies judicials tenen uns tempos molt diferents. La via judicial és molt llarga, i jo no dic que no s'acabi a Estrasburg i que es doni la raó a Catalunya, però poden passar anys! El tempo econòmic és molt ràpid, gairebé immediat, res a veure amb el tempo judicial, de manera que no és rellevant. En canvi, la incertesa política i el moviment social de resposta que pugui generar una acció judicial sí que serà molt rellevant. També les eleccions del 21-D, amb circumstàncies i resultats molt incerts.


 

I com gestionen els mercats aquesta incertesa?

Haurem de veure com actuen els grans fons internacionals, que no tenen nom ni cara, decideixin treure partit d'aquesta situació d'incertesa. De moment, Espanya té "el primo de Zumosol", el BCE, que li vigila la prima de risc, però si no té aquesta protecció, quedarà a mercè del que puguin fer els fons voltors. 

 

Tot plegat, lliga amb la por que pot tenir Europa que Espanya desencadeni una nova crisi a la UE.

Exacte, no poder controlar aquesta incertesa pot acabar afectant l'economia europea, l'euro i l'estabiitat general. Per això tenim el BCE intervenint sobre els tipus d'interès de forma molt exagerada. Si la situació política se'ls escapa de les mans, Espanya serà un gran problema a Europa. 
Comentaris
Oh! no, sis plau!!
No, sis plau, albert, no diguis aixó, que si u dius tú es cumplirá, dons, que tú es premi nobel, dons,es cumplirá sagú, dons. Yo t'admiru par la teca intel·liyensia, dons
Y mientras tanto...
...el miserable y cobarde golpista tomándose un cafetito en un país extranjero.
Pau
Tot això és culpa de l'atrassada, autàrquica, casposa, tancada, antieuropea i antioccidental espanyeta.
Me lo quitan de las manos
A qualsevol mestre d'escola n'hi diuen "expert financer"... i així ens va. Tots els païssos estan arruinats darrera les prediccions i recomanacions d'aquests autoanomenats "entesos en la matèria". Més aviat, són com xerraires de mercadillo. (amb perdò pels autentics paradistes)
ÁLVARO
Sois tan cobardes que os escondéis detrás de estrategias economicistas para evitar confrontar con la pura y dura realidad, esto es, y como dice vuestro paisano Don Josep Fontana, todas las independencias se consiguen tras una sangrienta guerra de independencia. Vuestro carácter os impide ser libres. Siempre habéis sido extremadamente conservadores y no os ha gustado que os tocasen dos cosas: el bolsillo y la cara.
kkuet
Rajoy prenent un cafè a Madrid, capital del país veí.
Jordi González
Ahir la vaga va ser residual, el que va ser rellevant va ser l'actuació organitzada de piquets (pacifistes segons mentalitat Junqueras) violents tallant vies de comunicació i impedint la normal circulació de persones cap a la feina. Ahir els mossos no van complir amb la seva obligació d'escombrar les carreteres de grups antisistema.
Només creu?. Hauria d'estar segur
El professor de la Barcelona School of Management creu que les vagues i la incertesa política poden provocar "un efecte desconfiança" en els mercats que acabi fent pujar la prima de risc.
Pep
Comença a estar clar de que la única manera de que Europa i la comunitat internacional ens escoltin és sortir al carrer i paralitzar el país. Si no hi ha conflicte econòmic ningú recolzarà la reclamació democràtica del poble de Catalunya. Molt bé pels CDR!
Edu
En dos días ha subido 9 puntos la prima de riesgo, tenemos la clave, AP7 (La Jonquera), AP2, ports i aeroports). Para todo lo demás...MasterCard.

envia el comentari