El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aena perd 170,7 milions d’euros durant el primer semestre
  • CA

Aena ha registrat unes pèrdues de 170,7 MEUR durant el primer semestre de l’any per l’impacte de la covid-19, que s’ha traduït amb una dràstica caiguda de la mobilitat i del trànsit aeri, segons ha informat l’ens aeroportuari a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta dada contrasta amb els 559 MEUR de benefici que va obtenir en el mateix període de l’any passat i uns ingressos de 2.100,7 milions d’euros, que en els primers sis mesos d’aquest any s’han quedat en 1.112,4 MEUR, un 47% menys. Pel que fa la xifra de passatgers s’ha desplomat un 66% a l’Estat, fins als 43,5 milions, mentre que si es comptabilitzen els aeroports de Luton, a Londres, i els sis d’Aena Brasil la xifra puja fins als 50,2 milions, un 65% menys.

Segons subratlla Aena, el descens el tràfic es va materialitzar al març, coincidint amb l’estat d’alarma i amb l’expansió de la pandèmia, i es va accentuar a l’abril, maig i juny, amb descensos del 99%. Amb la finalització de l’estat d’alarma i l’obertura de fronteres UE-Schengen, el tràfic s’anirà recuperant al juliol fins arribar a les 3.000 operacions en algunes jornades del mes. La reducció des ingressos aeroportuaris es va situar en un 58,9%, mentre que els comercials i immobiliaris ho han fet en un 20,5% fins als -124,4 milions d’euros. En aplicació a les normes de comptabilitat NIIF 16-arrendaments, s’han registrat comptablement els ingressos per les Rendes Mínimes Anuals Garantides, que pugen a 198,6 milions d’euros i que formen part de les negociacions que han establert amb els operadors per mantenir el valor dels contractes, i alhora, adaptar-los al context actual, segons detalla Aena.

La generació de caixa de la companyia ha estat de 301,1 milions d’euros davant els 1.111,6 milions del primer semestre del 2019. En aquest mateix període, el deute financer net d’Aena s’ha reduït lleugerament fins als 6.661,7 milions d’euros davant els 6.672,8 MEUR al tancament del 2019. Des del març, Aena va adoptar una bateria de mesures per assegurar l’operativitat dels seus serveis i la liquiditat a curt i mig termini i va reorganitzar els aeroports per adaptar la capacitat de les instal·lacions al nivell de l’operativa. També va posar en marxa un pla d’adaptació de despeses i ha estalviat 157,1 milions d’euros durant el segon trimestre. Així mateix, va paralitzar el seu programa d’inversions de manera temporal, fet que va suposar un estalvi de 175 milions d’euros, també entre abril i juny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa