L’advocacia denuncia entrebancs a la segona oportunitat

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha advertit que la reforma que està en curs de la Llei concursal podria suposar un entrebanc per a les persones més “febles” que vulguin tenir accés als beneficis de la Llei de la segona oportunitat, mecanisme que permet reestructurar deutes o desfer-se’n a qui es trobi en situació de fallida. La reforma qüestionada és l’avantprojecte de modificació de la Llei concursal, que regula els concursos de creditors i procediments com el de la segona oportunitat. El text actual exclou el requisit d’un advocat per fer el tràmit. Fonts de l’ICAB expliquen que han parlat amb tots els grups parlamentaris i han aconseguit “unanimitat” perquè finalment es contempli la necessitat d’un lletrat.

“La segona oportunitat és un procediment complexe i si es comet un error al principi la resta del procés pot anar malament”, adverteix Miguel Ángel Salazar, membre de l’ICAB i del grup de la segona oportunitat. L’advocat adverteix que les persones no podrien recórrer a la justícia gratuïta per fer el procediment si el text actual segueix endavant. “No és una defensa corporativa, és una qüestió d’accés a la norma i no entenem aquesta intenció de desprotecció dels més febles”, afegeix el jurista. En l’exposició de motius de la reforma, l’absència d’advocat es justifica per una qüestió d’abaratiment de costos, però Salazar alerta que “no tenir assessorament adequat dificulta l’accés” al mecanisme i, insisteix, “qualsevol error” pot suposar una ruïna.

Els advocats consideren que en aquest moment és important garantir l’accés a aquest mecanisme al màxim de persones amb les millors garanties perquè la crisi econòmica de la Covid-19 ha deixat moltes persones i empreses en fallida. Un procés com els de la segona oportunitat pot ser vital perquè es puguin refer. Aquestes qüestions han estat abordades durant dos dies en el recent Congrés europeu sobre la insolvència personal, que l’ICAB ha organitzat a Barcelona, amb la presència d’experts de tot el món i representants de diversos sectors de l’estat espanyol.

La segona oportunitat, en dades

En el marc del congrés s’ha conegut que durant el 2020 es van promoure 8.507 procediments de segona oportunitat, el que va suposar un increment del 34% respecte de l’any 2019, al conjunt de l’Estat. La previsió és que a finals de 2021 s’hagin iniciat més de 12.000 procediments de segona oportunitat, el que suposarà un increment del 41% respecte el 2020.

Pel que fa al 2021, durant els dos primers trimestres s’han iniciat 7.125 procediments. L’anàlisi per comunitats autònomes conclou que Catalunya concentra el 32% del total de procediments, incloent persones físiques empresàries i consumidores. Madrid acumula el 14% i Andalusia el 13%. L’ICAB afirma que no és que a Catalunya hi hagi més crisi, sinó que hi ha una “alineament” general a favor del mecanisme. De fet, la mateixa Generalitat ofereix assessorament i ajuda per tirar endavant aquests processos: “El treball de divulgació, anàlisi i reflexió conjunta entre tots els actors jurídics dels procediments d’insolvències personals han donat lloc a aquest creixement continu i sostingut més elevat a Catalunya”.

Quant a les persones físiques consumidores segueix liderant el percentatge Catalunya, amb un 27%, seguits de Madrid amb un 16% i Andalusia amb un 14%. Pel que fa a les persones físiques empresàries, Catalunya concentra el 46% dels procediments, seguit per l’11% de València i el 9% d’Andalusia.

Les dades a tot l’Estat però continuen estant a “anys llum” de les xifres en d’altres països on la segona oportunitat està més estesa. L’any 2020 a França es van donar 108.731 casos, a Alemanya 81.653 i al Regne Unit 114.424. Unes xifres que disten molt dels 8.507 casos oberts a Espanya el mateix any.

Nou comentari